Silvija Svjetličić će i nadalje biti predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, odlučeno je na današnjoj skupštini Udruge koja je ujedno bila i izvještajna za prošlu godinu.

Izvješćujući o radu Svjetličić je istaknula kako su članovi unatoč životnoj dobi i narušenog zdravlja u prošloj godini pohodili u raznim obilježavanjima groblja na području Pakraca i Lipika, ali i šire, paleći svijeće svojim poginulim sinovima dodavši da će tako nastaviti sve dok budu u fizičkoj mogućnosti. Osim obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata Udruga je sudjelovala u radu koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, kao i u Hrvatskoj zajednici udruga roditelja poginulih branitelja. Bili su organizirano na hodočašću u Udbini i Mariji Bistrici, a kao jednu od značajki je istaknula da lani prvi put nakon rata nije umro niti jedan njen član kojih je sada 21 u starosti od 69 do 91 godine.

Lani su prihodovali samo 2000 kuna iz Grada Pakraca i 1300 od članarine, ali su potrošili 5100 kuna pokrivši razliku iz sredstava ostvarenih prethodnih godina.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je osvrćući se na starost članstva im je zahvalila na njihovom nemalom doprinosu radi čega Udrugu treba držati na životu koliko to mogu, a obveze će preuzeti mlađi pri čemu će uvijek imati podršku gradske uprave. Blažević je najavila da će do kraja mjeseca, ovisno o vremenskim prilikama, biti gotov spomenik poginulim pakračkim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića, u prvo vrijeme bez popisa poginulih. Iz Ministarstva hrvatskih branitelja su dobili njihova imena, ukupno 211 koji su proslijeđeni svim braniteljskim udrugama na provjeru i pločice s imenima će biti postavljene tek nakon što se sve provjeri kako ne bi došlo do greške.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je također ukazao da je riječ o udruzi s najstarijim članstvom, ali koje uredno sudjeluje u radu spomenute koordinacije čime su primjer radi mlađima. Stoga niti iz lipičke gradske uprave neće ostati bez podrške. Kasana je ukazao i na jedan izuzetno rijedak primjer kada su u pitanju financiranje udruga. Naime ova udruga lani iz gradskog proračuna Lipika nije tražila novac što je predsjednica Svjetličić obrazložila činjenicom da im nije bio potreban jer su imali dovoljno sredstava za rad iz prijašnjih godina.