Obilježavanje 1. ožujka kao početka Domovinskog rata u Hrvatskoj ući će u službeni nacionalni kalendar obljetnica iz Domovinskog rata, ali će i dalje u organizaciji trebati naša tehnička podrška, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika na skupštini Udruge što je sinoć održana u vijećnici u kurije Janković.

Izvješćujući o radu Udruge u 2018. godini on je naglasio kao najvažnije aktivnosti redovito obilježavanje važnih datuma vezanih za Domovinski rat, važnih ne samo za ovu udrugu nego i za cijelu lokalnu zajednicu, kao i promocija prave uloge branitelja te vrijednosti Domovinskog rata. Pri tom je upravo 1. ožujak najvažniji za ovu udrugu jer je ona nositelj niza aktivnosti kojim se obilježava taj datum kao što je literarni natječaj „Mladi i Domovinski rat“, ali i sudjelovanje u Križnom putu, obilježavanja obljetnice pogibije Vlade Laučana. Pored toga Udruga je sudjelovala i na sportskim igrama, ostvarivala je kroz koordinaciju braniteljskih udruga dobru suradnju s drugima,  a od konkretnih aktivnosti Ivančić je istaknuo da je u suradnji s Gradom zamijenjeno 400 zastavica kojima su okićeni kandelaberi na gradskim prometnicama.

Na te aktivnosti je potrošeno  80.000 kuna od čega je 30.000 došlo iz Ministarstva hrvatskih branitelja, 28.000 iz Grada Pakraca, 8.000 iz županijskog proračuna, 5.000 iz Grada Lipika, ali i  4.000 iz Grada Bjelovara.

Slične aktivnosti su u planu i za 2020. godinu s tim da je želja Udruge da započnu konkretne aktivnosti na formiranju Doma policije koji bi nazvali Vlado Laučan, a koji bi negdje izvan grada služio kao mjesto okupljanja članova udruge i njihovih gostiju.  Za aktivnosti u 2020. godini planiraju potrošiti 3.000 kuna manje nego u 2018. godini.

Ispred koordinacija braniteljskih udruga Pakraca i Lipika skupštinu je pozdravio Stipo Hodak, predsjednik UHVIDR-e Pakrac poželivši im da realiziraju svoje planove.

Zahvaljujući dobroj pripremi i vođenju sjednice sve što zakon traži i što je potrebno za rad udruge odrađeno je na skupštini za samo 30 minuta.