Redovito sudjelovanje u radu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, obilježavanja obljetnica, sudjelovanje u projektu „Sat istine“ odnosno predavanja o značaju Domovinskog rata za učenike osnovnih i srednjih škola te aktivnosti u Domu veterana u Lipiku u smislu rekreacijske rehabilitacije i psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima osnovne su značajke rada Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Pakrac-Lipik, u prošloj godini, izvijestio je sinoć na njihovoj godišnjoj skupštini održanoj u gradskoj vijećnici predsjednik Miroslav Vacek.

Uz spomenute aktivnosti, u izvješću o radu Vacek je naglasio obilježavanje  i prezentaciju značaja evakuacije pakračke psihijatrije iz rujna 1991. godine, u sklopu kojeg je organiziran Međunarodni kongres psihijatara u Pakracu, a kojem je nazočilo 180 eminantnih liječnika iz zemlje i inozemstva. U tri dana održavanja kongresa odigrana je i kazališna predstava u prostoru bivše pakračke psihijatrije, a tijekom prošle godine sniman je i dokumentarni film  nastao prema knjizi dr. Veljka Đorđevića „Pouke o čovječnosti” koji se trenutno prikazuje po međunarodnim festivalima što je, kako je rekao Vacek, izuzetna promocija vrijednosti i uloge pakračkih i lipičkih branitelja u Domovinskom ratu.

Udruga je sudjelovala u provođenju projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru u sklopu kojeg je u 2018. i 2019. godini područje Pakraca i Lipika posjetilo više od 4000 djece osmih razreda iz svih slavonskih županija. Osim što redovito ugošćuju srodne braniteljske udruge iz Hrvatske tijekom različitih manifestacija i obilježavanja obljetnica,  ponosni su što su bili domaćini i polaznicima dočasničke i časničke škole koji su upoznati s ratnim događanjima na području Pakraca i Lipika, a ove godine po prvi puta ugostili su i polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, najviše vojno-civilne obrazovne institucije u Hrvatskoj.

Za sve prošlogodišnje aktivnosti potrošeno je oko 15.000 kuna, a sredstva su dobili iz proračuna Grada Pakraca (7.500 kuna), Grada Lipika (6.000) te više donacija. U idućoj godini planiraju slične aktivnosti, a jedan od planiranih projekata je i postavljanje vojnih eksponata u sklopu Muzeja vojne i ratne povijesti koji vodi Mario Tušek.

Pohvale radu udruge, kao i potvrdu odlične suradnje, izrazili su pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar posebno ističući njihovu ulogu u promociji vrijednosti Domovinskog rata među mladima i gostima koji dolaze u naše gradove.

Rad Udruge je pozdravila i Svjetlana Mišor Čulina, predstojnica Doma hrvatskih veterana u Lipiku, pozvavši sve članove na korištenje njihovih usluga.