banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Prezentacijom tradicionalnog čijala te promocijom video zapisa o badljevačkoj tradiciji sinoć je u Društvenom domu u Badljevini obilježeno 25 godina rada Udruge žena Badljevina.

„Čijala, kolinja, Ivanje, Uskrs, Božić bili su važni datumi u godišnjem kalendaru u Badljevini. Svaki od tih dana  pričao je posebnu priču, priču o životu, radu, ljubavi, običajima. Jer upravo u običajima i baštini očituje se prepoznatljivost, posebnost i ljepota sela. Zato nikako ne smijemo dozvoliti da naši običaji ostanu zatvoreni u bakinim škrinjama već ih trebamo oživljavati i čuvati za buduće generacije. Ako je baština u našim srcima, ostat će i u našem pamćenju. Bit će to najbolji dokaz ljubavi prema Badljevini, ovoj današnjoj suvremenoj, ali i onoj nekadašnjoj arhaičnoj, koja ipak još možda stidljivo i samozatajno živi među nama i povezuje prošlost i sadašnjost, tradiciju i suvremenost“, rekla je Sanja Delač, predsjednica Udruge žena Badljevina, pozdravljajući goste i sumještane.

U sklopu večeri predstavljen je dio badljevačke prošlosti gdje je šest članica udruge žena prezentiralo tradicijsko badljevačko čijalo, a sinoćnjem obilježavanju doprinijeli su i učenici područne škole Badljevina prigodnim programom koje je za ovu prigodu pripremila učiteljica Vesna Heinelt. Uz to, promoviran je i 12-minutni video zapis o Badljevini gdje su prikazani badljevački običaji uz svjedočanstva o tada teškom životu na selu najstarijih badljevačkih mještana.

Večer nije prošla bez glazbe za koju su bili zaduženi Ivana Parag otpjevavši pjesmu o Badljevini,  Miroslav Badrov, Miroslav i  Krešimir Delač te Marijan Andričević koji su pjesmom podsjetili na prošla vremena, a dobra zabava se nastavila uz večeru i svirku.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić