Obilježavanje obljetnica Domovinskog rata u Pakracu i Lipiku, ali i u susjednim jedinicama lokalnih samouprava te okrugli stol “Zapadna Slavonija“ na kojem su sudjelovali zapovjednici svih ratnih postrojbi iz jeseni 1991. godine na pakračkom ratištu, bile su glavne aktivnosti Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik u 2018. godini. Ova udruga je ujedno bila i nositelj organizacije obilježavanja obljetnice tragične pogibije hrvatskih vojnika u Gornjoj Obriježi te već uobičajeno obilježavanja obljetnice osnutka 76. samostalnog bataljuna. Što se tiče spomenutog okruglog stola iz razloga na koji nisu mogli utjecati pakračko-lipički časnici zbornik radova prezentiranih na njemu još nije tiskan, ali je u pripremi, izvijestio je članstvo i goste Božidar Lujanac, predsjednik Gradskog odbora HČZ Pakrac-Lipik na skupštini što je održana sinoć u vijećnici kurije Janković.

Lujanac je pored toga istaknuo suradnju s kolegama časnicima s područja Novske i Varaždina, ali i sudjelovanje na susretu časnika Slavonija kada su posjećeni Vukovar i Vinkovci.

Za to je potrošeno 21.000 kuna, od čega je 6.900 došlo iz pakračkog proračuna, 1.000 iz županije dok su ostalo sredstva članarine i donacije članstva te sredstva preostala iz prethodne godine, izvijestio je blagajnik Krešo Čehulić.

Slične aktivnosti u radu ove udruge su predviđeni i za narednu godinu s tim da se nadaju  znatno većim sredstvima - 58.000 kuna najvećim dijelom iz dva gradska proračuna, županijskog, ali i Ministarstva branitelja. No, naglasio je Lujanac, to su želje, ali stvaranost najčešće bude skromnija.

Kako nitko od 25 nazočnih članova Udruge nije imao potrebu za raspravom o podnesenim materijalima, jedini govornici su bili gosti. Čelnici oba grada, Anamarija Blažević i Vinko Kasana, su istaknuli dobru suradnju na razini grad-udruga te im zahvalili na organizacijskom dijelu obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata pri čemu je Anamarija Blažević istaknula da bez sudjelovanja udruga organizacija iz gradske uprave koja im je uvijek na raspolaganju,  ne bi imala smisla. Ona je pozvala časnike da ustraju na izradi monografije o pakračkoj bojišnici koja je spominjana i ove godine. U tom kontekstu Blažević je istaknula 400.000 kuna koji su došli nedavno iz Ministarstva  hrvatskih branitelja za izradu pakračkog spomen obilježja koje će dogodine biti dovršeno, pa makar samo sredstvima gradskog proračuna, istaknula je gradonačelnica. Pohvalila je i sudjelovanje časnika u organizaciju prihvata učenika iz ostatka Slavonije koji se dolaze upoznati s pakračkom bojišnicom i izrazila nadu da će se dogodine, kada će taj broj biti ponovo značajno veći, i organizacija podići na višu razinu.

Kasana je govorio o lipičkim projektima koji su sufinancirani iz ministarstva te o radu koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik koja daje odlične rezultate.

Skupštinu je pozdravio i predsjednik identične udruge Grada Novske Eduard Bogović podcrtavši u izlaganju povezanost Pakraca i Novske između ostalog i činjenicom da nisu dovoljni istaknuti značaj i žrtve koje se te dvije sredine imale u Domovinskom ratu.