„Izgradnja mira krenula  je iz Pakraca“ naziv je konferencije  koja je danas održana u pakračkoj  gradskoj vijećnici kurije Janković u sklopu 7. Volonterskog kampa Pakrac kampa koji se do 7.  srpnja održava u Pakracu u organizaciji Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ i Miramida Centra regionalne razmjene mirovnih iskustava iz Buja.

„Ovdje ćemo kroz sljedeća četiri dana pokušati razgovarati o tome što izgradnja mira znači nama osobno te što znači u cijelom kontekstu lokalne zajednice i šire te govoriti kako mi aktivisti možemo doprinijeti izgradnji mira i razvijati u našim sredinama“, rekla je na početku konferencije Mirjana Bilopavlović, koordinatorica Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“, a sudionike konferencije pozdravili su i Marijan Širac, dogradonačelnik Grada Pakraca, Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice ispred srpske nacionalne manjine te Marija Lokner-Zanetti ispred Grada Lipika.

Na stručnoj  konferenciji na kojoj su sudjelovali volonteri iz Korenice, Zagreba, Velike Britanije, BiH, Srbije i Njemačke, predstavnici organizacija civilnog društva, Vijeća nacionalnih manjina Grada Pakraca te lokalnih institucija bilo je prilike podsjetiti se Volonterskog projekta Pakrac o kojem je govorila Lipičanka Vesna Golić koja se i danas bavi mirovnim radom,  o mirovnom angažmanu kao obrani  ljudskosti govorila je Vesna Janković, mirovna aktivistica Antiratne Kampanje od 1991. dok je Dejan Jović, sveučilišni profesor i politolog imao izlaganje na temu „Mir kao anti-mit“. U drugom dijelu konferencije bit će održani paneli na engleskom jeziku „Zašto nam lažu o ratovima“, James Deriega, pacifista i publicista, „ Kako smo učili jedni od drugih“ Alana Pleydella, voditelja programa britanskih Kvekera u 1990ima dok će Vesna Teršelič, mirovna aktivistica,   govorit će o „ARK, Volonterski projekt i izazovi za mir danas“.

Sudionici Volonterskog kampa Pakrac od sutra do nedjelje imat će tematska događanja, poput različitih radionica, predavanja i edukacija na temu izgradnje mira i mirovnog rada.