Obnova i održavanje spomenika iz Drugog svjetskog rata, te komemoriranje i sjećanje na razne obljetnice iz tog razdoblja, kako na području Pakraca i Lipika, tako i u susjednim jedinicama lokalne samouprave bile su najvažnije aktivnosti Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika u prošloj godini. Osim toga, uključivali su se i u različite aktivnosti Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i susjednih srodnih udruga pa su bili tako i u Jasenovcu, Kumrovcu, Jadovnu, Srbu, rekla je jučer na skupštini Udruge u mjesnom domu u Kraguju Mirjana Bilopavlović, njena predsjednica.

U  izvješću je pored toga istaknula da imaju 44 člana, većinom starije životne dobi i narušenog zdravlja što otežava rad Udruge pri čemu je naglasila djelomično zadovoljstvo sa financiranjem iz jedinica lokalne samouprave, ali ne i s obrazovnim sustavom odakle izostaje podrška uslijed čega su tekovine antifašizma zanemarene, te je taj dio posebno naglašen u programu rada za ovu godinu u kojem i dalje ostaje naglasak na odražavanju spomenika i komemoriranju žrtvama Drugog svjetskog rata uz potrebu dodatne afirmacije antifašizma naročito među mladima.

Govoreći o financijama blagajnik Tomo Jendrašić je detaljno razradio lani potrošenih 5.300 kuna uglavnom na vijence i svijeće.  Ove godine će taj proračun biti bogatiji jer je za razliku od lani  Županija odobrila 2.000 kuna, Grad Pakrac 2.000, a isto toliko se očekuje i iz Grada Lipika (lani 1.500 kn) pa je godišnji budžet udruge planiran na 10.000 kuna što će uvelike olakšati provođenje radnih akcija u kojima su lani pored 280 volonterskih sati i sami plaćali potrošeni materijal i troškove osvježavanja.

Sala u domu u Kraguju bila je u potpunosti popunjena zahvaljujući i dobrom odazivu gostiju pa su rad udruge pohvalili i pozvali na suradnju antifašističke udruge iz Požege, Daruvara, Virovitice, Novske, a po prvi put i Češke besede Prekopakra.

Na skupštini su govorili i članovi-gosti pakrački dogradonačelnik Nikola Ivanović i dožupan Miroslav Grozdanić.

Ivanović je posebno naglasio da je u dobroj suradnji s gradskim strukturama preseljena kosturnica sa središnjeg gradskog trga, na groblje na Gavrinicu, a spomenik „Ranjenom borcu“ će u rekonstrukciji trga biti pomaknut tek 50-tak metara južnije čime će Pakrac ostati jedan od rijetkih gradova koji će u svom središtu imati obilježje antifašizma. On je pozvao na skupljanje građe za spomen sobu 12. slavonske proleterske brigade što je sljedeća velika akcija UAB-a u kojoj bi se našao i ured Udruge te najavio mogućnost skore obnove spomenika u Batinjanima i Gornjoj Obriježi.

Grozdanić je naglasio značaj volonterskog rada u Udruzi i izrazio nadu da će županijske i gradske strukture prilikom raspodjela proračunskog novca više nego do sada vrednovati taj volonterski entuzijazam.

Kako je Ivanović u jednom dijelu svog obraćanja iskoristio priliku da s pozicije člana SDSS govori o predstojećim EU izborima, reagirao je Grozdanić s druge stranačke opcije (DPS) pri čemu su ova dva izabrana predstavnika srpskog naroda iskazala i suprotstavljena razmišljanja oko nekih lokalnih tema poput upotrebe i održavanja doma u Kraguju.

Skupština je ujedno bila i prilika da UAB Pakrac-Lipik obilježi nedavni Dan Pobjede i Dan Europe o čemu je govorio Pero Matić.