Sudjelovanje u obilježavanju obljetnica značajnih događaja iz Domovinskog rata na području Pakraca i Lipika, cijele Požeško-slavonske županije, ali i u drugim gradovima gdje se obilježavaju najznačajnije obljetnice, bile su glavne aktivnosti Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije. Pri tom ponajviše pažnje uobičajeno poklanjaju obilježavanju sjećanja na logor Bučje, izvijestio je jučer o lanjskom radu predsjednik Dinko Miovec na skupštini Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije što je održana u Domu hrvatskih branitelja u Pakracu.

Redovito su sudjelovali u radu Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata, Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik. U prošloj godini nisu uspjeli prisustvovati u programu zatvaranja logora Stara Gradiška što im je redovita aktivnost svake godine zbog vremenskih neprilika, no sudjelovali su u nacionalnom programu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu održanom u Slavonskom Brodu, na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u Karlovcu, odazvali su se na različita druženja i sportske igre te je Miovec prisustvovao i na konferenciji u Sarajevu posvećenoj nestalim osobama na području bivše države. Uz to, prošle godine članovi su uz pomoć Udruge djece branitelja Pakrac-Lipik održali radnu akciju uređenja unutrašnjosti spomen kapele na Bučju.

Za te aktivnosti potrošeno je lani oko 28.000 kuna od čega je 10.000 kuna osiguralo Ministarstvo branitelja, 3.000 kuna Požeško-slavonska županija, 7.500 kuna Grad Pakrac te 4.0000 kuna Grad Lipik, a slične aktivnosti predviđaju i ove godine.

Na skupštini su članovi ukazali kako položaj civilnih invalida rata još uvijek nije jasno zakonski riješen, a novi prijedlog Zakona o civilnim stradalnicimabi trebao do kraja svibnja biti objavljen na stranicama Ministarstva branitelja tako da je Miovec pozvao sve članove da se uključe u javnu raspravu.

Dosadašnji rad udruge su pohvalili i poželjeli sreću u daljnjem radu pakrački dogradonačelnik Marijan Širac, lipički dogradonačelnik Slobodan Katunar, predsjednica Udruge hrvatski Feniks Jasna Jug, predsjednik HVIDRA-e Požeško-slavonske županije Stipan Grgić, Radmila Zerdin, predsjednica Udruge „Latica“ te Dubravka Laučan, predsjednica udruge Hrvatska žena Prekopakra.