Češka beseda Prekopakra u prošloj godini formirala je mladu glazbenu sekciju angažirajući stručnog voditelja te se očekuju i prvi nastupi, održali su Dane češke kulture uz prigodni program i sudjelovanje više čeških beseda te lokalnih udruga. Bili su domaćini smotre zbornih skupina čeških beseda, održali večer mladih, a posebno im je žao što nisu uspjeli oživjeti dječju folklornu sekciju zbog nezainteresiranosti djece, izvijestio je na skupštini što je sinoć održana u Češkom domu u Prekopakri njen predsjednik Antun Roček.

Odrasla folklorna skupina prekopakranske češke besede koju je pratila glazbena sekcija i mješoviti pjevački zbor u prošloj godini nastupali su na svim gradskim manifestacijama, kao i na svim događanjima koje su organizirale besede iz drugih gradova te sudjelovali i na drugim kulturnim programima na koje su bili pozivani.

Češka beseda Prekopakra u prošloj godini prihodovala je nešto manje od 100.000 kuna, a najviše sredstava pristiglo je od Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj te Grada Pakraca, ali i od lokalnih vijeća nacionalnih manjina, dok su značajna sredstva ostvarena i kroz iznajmljivanje doma.

Sinoćnja skupština bila je i izborna pa je u izvršni odbor izabrano „staro“ rukovodstvo u sastavu Alojz Herout, Zdravko Louč, Zlatko Bahnik, Predrag Komar, Zlatko Grafina, Antun Novak, Slavica Plavček, Josip Kubalek, Antun Roček, Igor Matek, Željko Stiplošek, Dubravko Hruška i Jadranka Antunović dok su u nadzorni odbor izabrani su Mirjana Reili, Dašenka Prhal i Mirjana Bilopavlović. Kako je istaknuto, uslijedit će konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izabrani predsjednik, dopredsjednik, tajnik, blagajnik te podijeliti ostale dužnosti u Besedi.

Uz redovite tjedne probe folklora, glazbene sekcije i pjevačkog zbora, Češka beseda Prekopakra u ovoj godini osmišljavat će programe i sadržaje kojima je cilj uključivanje djece u rad skupine. U planu je i organizacija centralne manifestacije u okviru Dana češke kulture, nastavljajući tradiciju manifestacije „Knedliky“ održavanjem izložbi, kreativnih radionica za djecu,  nastupom sekcija i zborova društava prijatelja te druženjem. Posebna će se pozornost pridavati sudjelovanju na manifestacijama u organizaciji Besede, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj,  gradova Pakraca i Lipika te suradnji s češkim besedama i vijećima češke nacionalne manjine na lokalnoj, ali i na regionalnoj razini. Tim se putem želi na prikladan način što bolje prezentirati češki folklor, tradicionalna kuhinja i kultura, ali i njegovati jezik.

Okupljene su pozdravili predsjednica Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj Ana-Maria Štruml - Tuček, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek kao i Vlado Eck, predsjednik Mjesnog odbora Prekopakra, Dubravka Laučan, predsjednica udruge „Hrvatska žena“ Prekopakra, te Boro Širac ispred KUD-a „Seljačka sloga“ Prekopakra.