Za pakračke vatrogasce 2018. je bila mirna godina. Imali su dvije požarne intervencije na gospodarskim i stambenim zgradama, četiri na otvorenim prostorima i 14 tehničkih intervencija te još 143 druga različita događaja od kojih se 94 odnosi na prijevoz vode, izvijestio je zapovjednik Ilija Turković mlađi na skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pakrac što je sinoć održana u vijećnici u kurije Janković.

U Društvu je lani djelovalo 35 članova bez ispita, 14 ispitanih vatrogasaca, isto toliko vatrogasaca prve  klase, 23 dočasnika i 14 vatrogasnih časnika.

Osim raznih vidova zaštite i vježbi  lanjsku aktivnost društva je okarakteriziralo obilježavanje 140 godina postojanja te sudjelovanje na različitim gradskim manifestacijama, održavanje objekata i opreme, te rad s mladima koji su sudjelovali u kampu mladeži u Fažani, izvijestio je u ime upravnog odbora Dražen Brdal. Pored toga servisirali su oko 2000 vatrogasnih aparata.

Bogata lanjska aktivnost praćena je i s bogatim proračunom pa su tako lani vatrogasci prihodovali  723 tisuće kuna, a potrošili 678 tisuća. Dio prihoda, oko 125.000 kuna, odnosio se na obilježavanje obljetnice u čemu je Grad sudjelovao s 74.000, županija s 10.000, a razni donatori s 41.000 kuna. Pored toga za redovnu djelatnost iz gradskog proračuna su dobili oko 347.000 kuna, a najveća stavka u rashodima su zaposleni na koje je potrošeno 333.000, izvijestila je blagajnica Tatjana Luketić.

Pohvalno o radu DVD-a govorila je gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši da su vatrogasci opravdali sredstva koja su dobili, kao i zadovoljstvo što proračunski prihodi omogućavaju da se ta sredstva iz godine u godinu povećavaju. No, osim novaca vatrogastvo zaslužuje i bolji zakonski položaj, naglasila je gradonačelnica istovremeno izrazivši nadu da će to biti postignuto kroz novi Zakon o vatrogastvu koji je u izradi. Ona je u ime svih gradskih pakračkih udruga izrazila vatrogascima zahvalnost na njihovoj pomoći prilikom organizacije raznih manifestacija i događanja.

Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice županije, također je pohvalno govorio o pakračkim vatrogascima ocijenivši odličnim lanjsko obilježavanje obljetnice, ali i suradnju i uključivanje DVD u gradske manifestacije. Pohvalio je i Grad za financijsko praćenje njihovih aktivnosti. Naširoko govoreći o novom Zakonu od vatrogastvu izrazio je nadu da će on donijeti i poboljšanje u financijskom položaju koja će omogućiti kupovinu nove sigurnosne opreme i time manju ovisnost o donacijama iz inozemstva pri čemu je pohvaljena na tom planu suradnja naše županije s austrijskom pokrajinom Tirol.

Uz brojne druge pakračke goste Skupštini su prisustvovala izaslanstva iz 33 DVD iz okruženja te javne vatrogasne postrojbe iz Daruvara i Požege, što je Petrović iskoristio da naglasi da Društvo koje ima tolike prijatelje ne može biti drugačije nego odlično.