Udruga za samozastupanje iz Zagreba u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije održala je danas u velikoj vijećnici grada Pakraca javnu tribinu pod nazivom „Imovinska prava osoba lišenih poslovne sposobnosti“, a koja je organizirana je u okviru projekta „Upoznajemo se i zagovaramo-imovinska prava osoba s intelektualnim teškoćama/osoba lišenih poslovne sposobnosti“ uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sudionike na početku tribine pozdravio je Damjan Janjušević, koordinator Udruge za samozastupanje, rekavši kako je ovaj projekt nastao kao nastavak dijaloga samozastupnika iz 16 lokalnih zajednica u Hrvatskoj te dodao kako je ova tribina organizirana s ciljem otvoriti raspravu o ovoj tabu temi. Janjušević je istaknuo kako 70 posto osoba s intelektualnim poteškoćama uopće ne znaju što znači riječ imovina, a kamoli da imaju smislenog pojma o svojoj imovini iako je intencija zakona da oni sudjeluju i odlučuju o svojoj imovini bez obzira jesu li lišeni poslovne sposobnosti.

Senada Halilčević, predsjednica Europske platforme samozastupnika, govorila je o problemu upravljanja imovinom osoba lišenih poslovne sposobnosti gdje je istaknula razne slučajeve manipuliranja nakon lišavanja dodavši kako svaka takva osoba mora imati pravo na vjerodostojnu informaciju i uvijek znati što se događa s njegovom imovinom.

Sudionici tribine imali su prilike čuti autentična svjedočenja i stavove samozastupnika o pitanju zaštite njihove imovine i imovinskih prava, progovorili su i o barijerama na koje još uvijek nailaze pri pokušaju stjecanja i korištenja svoje imovine.

Osim samozastupnika, u uvodnom dijelu tribine sudionicima se obratila i  prof. dr. sc. Katarina Sokić koja je predstavila rezultate jednog od rijetkih znanstvenih istraživanja o zaštiti imovinskih prava osoba pod skrbništvom. Sokić je istaknula kako je u svom istraživanju predmetnih rješenja koje je provela u četiri Centra za socijalnu skrb u Zagrebu uvidjela da većina lišenja odnose na ograničenja raspolaganja imovinom i ona su prilično rigorozna i donijeta bez pretjeranog razmišljanja. Dodala je kako je najčešći razlog davanja odobrenja za izvanredno raspolaganje imovinom štićenika bilo plaćanje troškova smještaja i pomirenje osnovnih životnih potreba štićenika dok u 28 posto slučajeva razlog nije bio naveden. Isto tako, u polovini predmeta u kojima je odlučivano o raspolaganju nekretninama štićenika nije bio naveden razlog za davanje odobrenja.

Ovo je prva tribina u okviru projekta, a osim u Pakracu, tribine će biti održane i u Sisku, Bjelovaru, Slavonskom Brodu i Zagrebu.