Obnova i održavanje spomenika iz 2. Svjetskog rata, te komemoriranje i sjećanje na razne obljetnice iz tog razdoblja, kako na području Pakraca i Lipika, tako i u susjednim jedinicama lokalne samouprave su bile najvažnije aktivnosti Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika u prošloj godini. Osim toga, uključivali su se i u različite aktivnosti Saveza antifašističkih boraca Hrvatske i susjednih srodnih udruga pa su bili tako i u Jasenovcu, Kumrovcu i Zagrebu. Pored toga prošle godine su imali 75-obljetnicu osnutka 12. Proleterske narodnooslobodilačke udarne brigade uslijed čega su tiskali prigodnu brošuru, rekla je prijepodne na skupštini Udruge u gradskoj vijećnici Mirjana Bilopavlović, njena predsjednica.


Ona je svoje izvješće o radu uobičajeno počela politikantski i polemički komentirajući političke prilike u Hrvatskoj na sveprisutnu temu ustaša i partizana ističući da je zbog djelovanja agresivne desnice to bila još jedna teška i izazovna godina za antifašizam u borbi protiv revizije povijesti što nije borba samo za povijesnu istinu nego i za bolje hrvatsko sutra. Ipak se složila o potrebi za smanjivanjem antagonizma koja za njih treba početi na lokalnoj sredini. U tom kontekstu je izrazila nezadovoljstvo s pakračkim gradskim vlastima koja s njima surađuje simbolično i radi zadovoljavanja forme dok je Grad Lipik u tome otvoreniji i prisutniji u aktivnostima, kaže predsjednica.
Ona je naglasila da je lani šestero njihovih članova za dugogodišnje djelovanje na području antifašizma dobilo priznanja SAB-a RH, a naročito je zahvalila desetini članova koji su lani ugradili 300-tinjak sati dobrovoljnog rada na održavanju spomenika.
Udruzi je problem članstvo, jer kako je rekla, 45 članova ima prosječno 62 godine.
Lani je Udruga za sve aktivnosti potrošila 23.000 kuna pri čemu je 2.500 došlo iz pakračkog, 1.500 iz lipičkog i tisuću kuna iz županijskog proračuna.


Sličan program rada imat će i ove godine, prihvatili su jednoglasno i bez rasprave članovi na skupštini koju je vodio Pero Matić.
Skupštinu su pozdravili u ime Grada Pakraca zahvalivši na dosadašnjem radu dogradonačelnik Nikola Ivanović, a u ime Županije dožupan Miroslav Grozdanić, inače obojica članovi Udruge, dok je lipički gradonačelnik Vinko Kasana uz ispriku to učinio pismeno.
Skupštini su nazočili i gosti iz susjednih srodnih udruga: iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Zagreb-jug, Požege, Daruvara, Novske i Lipovljana.
Druženje su nastavili na spomen obilježju Begovača čime obilježavaju Dan pobjede i dan Europe.