Povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana planete Zemlje Palijativni tim LiPa organizirao je niz aktivnosti pomoću kojih želi skrenuti pozornost na dobra našeg planeta, kvalitetu okoliša i način življenja u njemu kroz projekt „Gea, oprosti 2018“.
Volonteri udruge organizirali su zanimljiv i informativan program koji će se održavati u razdoblju od 9. travnja do 10. svibnja, a započet će projekcijom filma „Gea“ u prostoru Kurije Janković danas u 17 sati, nakon kojega slijedi javnozdravstveno predavanje „ Ubijamo li život u vodi?“ koje će voditi Ariana Penava u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.


Program se nastavlja u srijedu ujutro (11. travnja od 6,50 sati) akcijom „Zdravo jutro“ u sklopu koje će ispred pakračke bolnice, pred zgradom policije, općine te Dječjeg vrtića Maslačak za zaposlenike biti organizirana jutarnja gimnastika, izotoničke vježbe ili aerobik, dok se u Toplicama Lipik u isto vrijeme organizira druženje na izvoru tople vode „Grofovo vrelo“. Nakon toga će pred Srednjom školom Pakrac u 7,30 biti vježbanje plesom uz zumbu te Kollath doručak uz kavu, čaj i domaće sokove.
Dan kasnije bit će održana radionica i prezentacija slikovnice „I (bila) jednom jedna… Zemlja“ autorice Sanje Čižić, u Dječjem vrtiću Kockica u Lipiku u 10,30 sati te u Gradskoj knjižnici Pakrac s početkom u 17 sati.
Na gradskoj tržnici u Pakracu, 19. travnja od 8 do 10 sati, „Ambasadori dobročinstva“ će svim zainteresiranima potpuno besplatno i anonimno mjeriti šećer i krvni tlak te izračunavati indeks tjelesne mase. Istog dana će u prostoru Kurije janković u 17 sati biti održana edukativna radionica „Zdrave zamjene za šećer“ koju će voditi Mira Radanović i Vesna Božić.
Poslijepodne 20. travnja bit će održana akcija „Park prijateljstva“ u Pakracu i Lipiku u okviru koje će dječji vrtići i gradonačelnici uz volontere palijativnog tima LiPa posaditi po jedno stablo u lokalnim parkovima. U večernjim satima istog dana u Kuriji Janković s početkom u 18 sati Ivica Mateš, predstavnik braniteljske populacije, održat će predavanje na temu „Socijalizacija branitelja u društvu“.
Projekt „Gea, oprosti 2018“ završit će s dva događanja u lipičkoj bolnici u kojoj će se 9. svibnja u 19 sati održati „Autogeni trening – naučimo se opuštati“ koji će voditi Josipa Pavičić Berardini, a 10. svibnja s početkom u 17 sati bit će održana tribina o iskustvima u palijativnoj skrbi u SAD-u na kojoj će predavanje „Pravni aspekti palijativne skrbi u zdravstvenoj njezi“ održati Marsha C. Farrel.