Redovna skupština HVIDR-e Pakrac na kojoj je Udruga izložila izvješća o financijama i proteklom radu održana je u petak u prostoru Gradske vijećnice, a uz šezdesetak članova Udruge i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata skupštini su prisustvovali i gradonačelnica Anamarija Blažević te zamjenik župana Požeško-slavonske županije Vedran Neferović.


Predsjednik Udruge Stipe Hodak se na početku sjednice obratio okupljenima s ponosom ističući HVIDR-u Pakrac kao najstariju udrugu proizašlu i Domovinskog rata na području Pakraca i Lipika koja ovom prilikom obilježava 26. godišnjicu svog djelovanja. Od početnih dvjestotinjak članova udruge članstvo je protekle godine potvrdilo njih 86, a u razdoblju između izvještajnih sjednica Udruga je izgubila još jednog vrijednog člana, Antuna Zemana.
Slijedio je izvještaj o radu u minuloj 2017. godini gdje je kao prva stavka istaknuto uređenje prostorija udruge nakon niza godina pri čemu je Grad osigurao financijsku podršku za potrebni materijal, a same radove su dragovoljno izveli članovi Udruge Zdravko Sopijanac, Boris Čatak, Zoran Petrović i Dario Marošević. Predstavnici HVIDR-e Pakrac tradicionalno sudjeluju i u svim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, u obljetnicama pogibija branitelja na području Pakraca i Lipika kao i na drugim područjima stradavanja hrvatskih branitelja. Pri tome se naročito ističe dugogodišnja suradnja s Udrugom HVIDR-a Kaštela uz čiju je suradnju HVIDR-a Pakrac sudjelovala na Danima branitelja Splitsko-dalmatinske županije. Udruga je također prigodom obilježavanja obljetnice stradavanja Vukovara ugostila predstavnike i članove braniteljskih udruga s otoka Raba. Sudjelovala je i na Križnom putu grada Pakraca kao i na hodočašću hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, a prilikom održavanja sajma Slavonski banovac u Pakracu sa svojom ekipom su kuhali grah na Grahfestu pri čemu su osvojili 4. mjesto.


Aktivnosti Udruge nastavljene su organiziranjem obilježavanja akcije Alfa 1991, 28. i 29. prosinca 2017, pri čemu im se prvog dana pridružilo preko 100 branitelja iz Varaždinske županije s kojima su održali komemoracije kod spomen ploče na Kragujskom putu kao i kod spomenika u Šeovici. Branitelji Varaždinske županije iskoristili su prigodu i prikladnim poklonima darivali djecu predškolskog i školskog uzrasta iz Prekopakre. Sljedeći dan upriličen je tradicionalni pohod Fokinom stazom i maraton od rodne kuće branitelja Marijana Kulhavija Foke na Maloj Krndiji do Planinarskog doma Omanovac, u koji su se uz domaće, aktivno uključili i branitelji iz Bjelovara i Križevaca sa svojim obiteljima.
Udruga je tijekom 2017. sudjelovala i na sportskim događanjima, a njena ekipa je osvojila 2. Mjesto na 24. ŠNIDOR-u Požeško-slavonske županije koji je održan u Pakracu u njenoj organizaciji. Jedanaesteročlana ekipa ŽZU HVIDR-e osvojila je i sveukupno 9. mjesto na Svehrvatskom ŠNIDOR-u održanom u Makarskoj. Udruga je tradicionalno djecu članova darivala prigodnim Božićnim poklonima.


Izvješće o radu popraćeno je financijskim izvješćem koje je sastavio i prezentirao Slavko Šoštarić, iz kojega je vidljivo da su u 2017. ostvareni prihodi u iznosu 111.390,91 kn, a rashodi u iznosu od 113.792,83 kn što je rezultiralo manjkom od 2.401,92 kn. Stanje računa Udruge 31.12.2017. iznosilo je 9.398,07 kn.
Borislav Ajman, predsjednik Nadzornog odbora predočio je izvješće o njegovom radu, sa zaključkom da je Udruga HVIDR-a Pakrac ispunila sve zadaće neophodne za njeno uspješno funkcioniranje te da ju je u izvještajnom razdoblju Predsjedništvo uspješno vodilo.


Sudi časti HVIDR-e Pakrac kojeg sačinjavaju Zdravko Filipin, Dražen Andreatti i Davor Schrötter nije imao osnove za djelovanje što je rezultat uspješnog i dobrog rada udruge.
U planu rada u 2019. godini Udruga HVIDR-a Pakrac nastavit će organizirano obilježavati obljetnice Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda na području Pakraca i Lipika, Požeško-slavonske županije i drugih hrvatskih gradova, kao i obilježavanje obljetnice akcije Alfa 1991. Nastavit će sudjelovati u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kaštelima i Dana branitelja Splitsko-dalmatinske županije prilikom koje će organizirati Slavonsku večer na rivi u Kaštelima. Povodom Dana Svih svetih obići će grobove umrlih članova. Nastavit će sportske aktivnosti sudjelovanjem na 25. ŠNIDOR-u Požeško-slavonske županije i održavanjem boćarske staze. Planiran je organizirani obilazak bojišnice i obilježja iz Domovinskog rata na područjima drugih županija, kao i organizacija programa obilježavanja obljetnice pogibije branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi.
Na samom kraju skupštine predsjednik Stipe Hodak je uz pomoć dožupana Vedrana Neferovića podijelio zahvalnice za istaknuti rad, djelovanje i doprinos Udruzi HVIDR-a Pakrac njenim istaknutim članovima Dariu Maroševiću, Zoranu Petroviću, Borisu Čataku i Zdravku Sopijancu.