Danas je u zgradi bivše osnovne škole u Pakracu, u prostorijama Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin, održan sastanak s ciljem informiranja javnosti o provedbi projekta „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Svrha tog projekta, koji uključuje 11 organizacija civilnog društva i koji je financiran od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske uz koordinaciju Ženske sobe – Centra za seksualna prava, je pružanje pomoći žrtvama i svjedocima u 13 županija u kojima nisu osnovani odjeli uza podršku žrtvama i svjedocima. Projekt će trajati tri godine a financiran je prihodima od igara na sreću s iznosom od 2 milijuna kuna godišnje.

U sklopu projekta volonteri OCD Delfin pružat će pomoć i podršku žrtvama i svjedocima na sudovima u Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji; nakon prijave kaznenog djela ili prekršaja, u policiji, prilikom istrage u državnom odvjetništvu, prije, za vrijeme i nakon završetka sudskog procesa.

To će činiti pružanjem emocionalne i psihosocijalne podrške žrtvama i svjedocima, kao i drugim oblicima pomoći koji su sukladni djelokrugu uključenih organizacija, u svojstvu osoba od povjerenja, pružanjem informacija o njihovim pravima i praktičnim informacijama vezanima za sudski proces, prilikom pratnji na sudove i u proces uključene ustanove, a bit će na raspolaganju potrebitima i telefonski, elektronskom poštom i u prostorijama uključenih organizacija.

Kako bi se senzibilizirala javnost i potencijalni korisnici upoznali s djelovanjem Mreže postavljeni su info pultovi, poput onoga u Centru za socijalnu skrb Pakrac i Bolnici Lipik a uskoro će biti postavljeni u Općinski i Prekršajni sud u Požegi kao i u Garešnici.

Današnji sastanak vodile su koordinatorica OCD-a Mira Bilopavlović i voditeljica projekta Mirsada Popović Damjanović a podršku su mu došli pružiti dogradonačelnik grada Pakraca Marijan Širac, Marija Lokner Zanetti ispred grada Lipika, Josip Komljenović i Siniša Sabljak kao predstavnicu PU Požeško-slavonske, načelnik PP Pakrac Robert Hrastić kao i Katarina Rezler iz CZSS Pakrac, Mirsada Madžarević iz udruge slijepih Pakrac i predstavnici medija.