Od sinoć pisana povijest Pakraca bogatija je za još jedno ukoričeno izdanje – monografiju „50 godina pčelarstva u Pakracu i Lipiku“ koju je napisao Duško Kliček, a čiji izdavač je Udruga pčelara Pakraca i Lipika u povodu 50-te godišnjice postojanja Društva.

Sinoć u gradskoj vijećnici u povodu toga je održana svečana Skupština Udruge na kojoj su uz promociju monografije  prigodnim referatom predsjednika Roberta Androića se podsjetili na povijest pčelarstva u ovom kraju te nagradili zahvalnicama i priznanjima pojedince i institucije za razvoj pčelarstva i rad Udruge.

Androić je podsjetio da je Udruga osnovano 1967. godina kao osma u Hrvatskoj, a danas ima 56 članova i oko 4000 košnica. Te brojke bi bile i daleko veće da pčelari i pčele nisu ozbiljno stradali u Domovinskom ratu kada je po procjenama uništeno više od 80 posto pčelinjeg fonda.

Jednako tako pčelarima ne idu na ruku niti vremenske prilike posljednje tri godine. No unatoč tome redovito su prisutni na svim lokalnim manifestacijama, česti si darovatelji meda i ostalih pčelinjih proizvoda te stalni sudionici na pčelarskim skupovima u regiji.

Govoreći o monografiji Androić je rekao:“ U njoj su zapisana imena većine pčelara  i događaji vezani uz pčelarstvo Pakraca i Lipika - da se ne zaboravi. Neka  ona bude prije svega  čestitka vrijednim pčelarima Pakraca i Lipika za visoku obljetnicu, neka bude  sjećanje na mnoge bivše pčelare i višestoljetnu prošlost; neka  našoj generaciji bude podsjetnik na bogatu povijest pčelarenja u ovom kraju, a onima koji dolaze neka bude putokaz i vodilja kako se može voljeti i čuvati prirodu i ovaj kraj“.

Predstavljajući monografiju Jelene Hihlik, ravnateljica gradskog muzeja, je naglasila da kao povjesničarka se veseli svakom istraživanju lokalne povijesti pa smatra da je ukoričena povijest najbolja čestitka za  obljetnicu. Ona je naglasila da je izbor Duška Kličeka za autora monografije logičan s obzirom na njegovu bibliografiju.

I sam autor Duško Kliček je podsjetio da mu je to šesnaesta knjiga koja je bila poseban izazov jer je pisao o području koje do tada nije poznavao, ali listajući arhivu, uvidio je da su  se svih tih godina pčelari bavili različitim problemima i zadacima kao što je  borba protiv pčelinjih bolesti, plasman meda i nabava pribora i repromaterijala, stručno usavršavanje, lokalni i državni poticaji te promidžba rada među građanima, a posebno među najmlađim te su zavrijedili  njih stotinjak i nešto više,  da se takva povijest zapiše i spasi iz zaborava.

U povodu visoke obljetnice u čestitare su sinoć došli predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza, udruge iz okruženja Požege, Daruvara, Kutine, Novske i Garešnice, kao i predstavnici lokalnih zajednica.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da joj je uvijek drago pomoći ovako marljivu udrugu, poželjela im je napokon jednu uspješnu mednu godinu, a naročito joj se svidjela želja pčelara da zaokruže proizvodnju meda do jakog marketinškog nastupa na tržištu.

Neuobičajeno konkretna je bio dožupan Željko Jakopović koji je najavio dogodine snažniji poticaj iz županijskog proračuna gospodarstvenicima pa time i pčelarima koje je ocijenio kao najperspektivniju granu stočarstva. On je obećao da će tiskanje monografije pomoći financijski i županija.

Željko Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Lipik je pohvalio suradnju pčelara s Gradom i zahvalio na spremnosti da se uključe u sve gradske manifestacije, radi čega će uvijek imati razumijevanja za pomoć.

U povodu obljetnice  za dugogodišnji rad u Društvu priznanja je dobilo 30 pčelara, a za suradnju još 5 pojedinaca i devet institucija.