Projekt pakračkog Sportskog kluba uzgajivača goluba listonoša „Derby Pakrac 2017“ završno je realiziran danas povratkom golubova u Pakrac. Riječ je o tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji na kojoj se natječu golubovi, a koju sedmu godinu zaredom organiziraju pakrački golubari.

Tijekom proljeća tridesetak golubara iz Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Hrvatske povjerilo je na uzgoj i trening 208 golubova pakračkim golubarima koji o njima brinu u golubinjaku na Praulji. Oni ih, osim uzgoja, pripremaju i za duge letove.

Natjecanje započinje prvog vikenda u kolovozu kada ih golubari iz Pakraca odvoze na oko 80 kilometara udaljena mjesta odakle se oni sami vraćaju kući. Svaki naredni vikend zadaje im se sve duža udaljenost i u rujnu slijedi završni let.

Ove je godine prva, najkraća dionica započela u Labodu u Mađarskoj (88 km). Nakon četiri utrke, od ukupno 208 golubova, završni let zračne udaljenosti od oko 360 kilometara dočekala su 133 goluba. Pobjednik „Derbyja“ prije završnog leta bio je golub u vlasništvu uzgajivača Wolfganga Findeniga iz Austrije, ispred golubova vlasnika Antona Klugea iz Austrije i Jose Baburića Brace iz Gospića, a to su ujedno i najuspješniji golubovi u sva četiri leta.

Završni je let započeo jutros u 7 sati u Poysdorfu (Austrija) puštanjem golubova listonoša, a njihovi su se vlasnici okupili na Praulji čekajući njihov povratak. Prvo mjesto dijelili su vlasnici golubova Jožef Kos iz Ljubljane i Severino Schiff iz Italije, a njihovi su golubovi u Pakrac stigli za 6 sati i 4 minute. Odmah nakon njih, u istom jatu stigao je i golub Ivana Kranjčine iz Zagreba. Podsjećamo, prošle je godine najbrži golub iz Beča u Pakrac doletio za 4 sata i 18 minuta, također u vlasništvu jednog od ovogodišnjih pobjednika - Jožefa Kosa iz Slovenije.

Danas je u golubinjak na Praulji doletjelo 45 golubova, a narednih će se dana vratiti još njih, ovisi o uvjetima leta.

Kako nam je rekao Darko Almaši, jedan od pakračkih golubara, kako bi se otklonila svaka sumnja u regularnost, pakrački uzgajivači ne sudjeluju u ovom natjecanju, ali im je zadovoljstvo brinuti o golubovima i okupiti kolege uzgajivače iz šest zemalja tako da je ova manifestacija kroz proteklih sedam godina postala nezaobilazan dio kalendara uzgajivačima ovog dijela Europe.