Radnom akcijom na uređenju prostora oko zvonika i nekadašnjeg laktofriza u Branešcima započeo je peti Međunarodni volonterski kamp za mlade. Njime se nastavlja tradicija dolaska mladih ljudi iz raznih zemalja u cilju pridonošenja društvenoj i materijalnoj obnovi Pakraca, ali i Lipika gdje je volonterima osiguran smještaj u Centru za pružanje usluga u zajednici.

U Kampu sudjeluje četrnaestero volontera od kojih je dvoje stiglo iz Makedonije, dvije volonterke iz Bosne i Hercegovine, jedna iz Srbije te volonter iz Njemačke, a ostali su iz Zagreba i Pakraca. Nakon današnje akcije u Branešcima, slijedi uređenje zelenih površina u Lipiku, predviđeno za 11. i 12. srpnja, a 14. će srpnja čistiti ciglu u Ploštinama. Prilikom boravka u Lipiku, volonterima je zakazan turistički obilazak te vožnja vlakićem do ergele. Uz dopodnevni rad, poslijepodne imaju različite edukacije i radionice.

Konferencija naziva „Mladi - enigma za stare“ održat će se 13. srpnja s početkom u 10 sati u pakračkoj gradskoj vijećnici, a tom će se prilikom ujedno obilježiti i 20 godina postojanja Centra za mirovne studije, kako doznajemo od Mirjane Bilopavlović, koordinatorice Centra za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“.

Kamp djeluje u organizaciji Miramida centra - Regionalne razmjene mirovnih iskustava Grožnjan i udruge „Delfin“. Suorganizatori današnje radne akcije su Mjesni odbor Branešci i Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca, a Grad je pomogao akciju dajući volonterima na korištenje gradski kombi. Kako kaže Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine, ova je akcija uvertira za moguće skorašnje preuređenje laktofriza u društvene prostorije.