Od 9. do 16. srpnja u Pakracu će se održavati jubilarni peti Međunarodni volonterski kamp za mlade kojim se nastavlja tradicija dolaska mladih ljudi iz svijeta u Pakrac s ciljem rada na obnovi grada, kako u materijalnom, tako i u društvenom smislu.

Ujedno će se obilježiti i 20 godina nastanka Centra za mirovne studije koji je nastao u Pakracu kroz mirovni projekt Antiratne kampanje Hrvatske i Volonterskog projekta Pakrac 1993-1997. Uz Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ Pakrac, u organizaciji kampa sudjeluje Miramida centar, Regionalne razmjene mirovnih iskustava Grožnjan, a u suorganizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine na čelu s Nikolom Ivanovićem, zamjenikom gradonačelnice.

Jedna od zadaća kampa je, uz pronalaženje uzroka jaza između starih i mladih generacija, uključivanje mladih u lokalnu zajednicu te istraživanja koliko su mladi spremni na izazove, jačanje pokidanih socijalnih veza i integracija u zajednicu.

„U kamp idemo „kao grlom u jagode“, ali s velikim entuzijazmom jer je koncipiran kao radni i podržavajući. I dalje nam je važno uključivanje nacionalnih manjina u aktivnosti zajednice pa ćemo na tome i raditi. Očekujemo i stare volontere koji su nas lani posjetili iz Velike Britanije, Kalifornije, Poljske i Nizozemske“, kazala je Mirjana Bilopavlović, koordinatorica „Delfina“.

Kamp će ugostiti desetak volontera iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Ukrajine, Slovačke, Azerbajdžana i Hrvatske, a oni će, osim sudjelovanja u edukacijama i razmjeni iskustava, kao i prošle godine raditi na uređenju okoliša i sa zajednicama nacionalnih manjina našeg područja; Česima, Talijanima i Srbima, a postoji mogućnost da se rad proširi i na susjedni Lipik.

Za 13. srpnja zakazana je istoimena konferencija s najavljenim mnogobrojnim sudionicima iz Centra za mirovne studije, a tom će prilikom biti organizirana i živa knjižnica.