Provođenje programa „Videći pratitelj slijepim osobama nesamostalnim u kretanju“, prijavljivanje programa i projekata na mnoge natječaje, promocija rada Hrvatske knjižnice za slijepe, nabava pomagala za bolju kontrolu zdravlja, organizacija sportskih aktivnosti i natjecanja, suradnja s dječjim vrtićima i školama, okupljanje članova prilikom obilježavanja istaknutih datuma, okupljanja dva puta u tjednu  namijenjena druženju i igranju društvenih igara i razna gostovanja, samo su neke od aktivnosti na pozamašnom popisu provedenih, navedeno je u izvješću o radu za 2016. godinu na redovnoj godišnjoj skupštini Udruge slijepih Pakrac-Lipik. Pored toga, važan je i rad na osnaživanju i ohrabrivanju članova za bavljenje aktivnostima koje će ispuniti njihovo slobodno vrijeme i sudjelovanje u Udruzi.

Grad Pakrac je u 2016. godini za rad Udruge izdvojio 6.000, a Lipik 10.000 kuna. Udruga je u prošloj godini prihodovala 112.000, rashodovala 106.000 kuna, a sva su sredstva namjenski raspoređena, rekla je, čitajući izvješća, Mirsada Madžarević, tajnica Udruge i zasad jedina videća pratiteljica slijepih u Udruzi.

Plan i program rada Udruge za 2017. godinu predviđa, uz uobičajene i stalne aktivnosti, angažman u sportskim turnirima,  Sportske igre slijepih, sudjelovanje na radionicama, posjete srednjoškolaca Udruzi, suradnju s Međuopštinskom organizacijom slijepih i slabovidnih Gradiška (Republika Srpska) i organiziranje izložbe pomagala za slabovidne i slijepe osobe. Najveće probleme Udruzi stvara redovan prijevoz i obilazak čalnova uslijed nedostatka financijskih sredstava i vremenske ograničenosti. Članovima je na razmatranje dan prijedlog dopune djelatnosti Udruge koji je na današnjoj skupštini i jednoglasno usvojen, a odnosi se na proširenje djelatnosti u vidu rada s volonterima te poticanja i organiziranja volonterskog rada koji će uvelike olakšati živote slijepih osoba.

Kvalitetan, vrijedan i predan rad Udruge nije prepoznat samo u lokalnoj zajednici već i na državnoj razini čemu u prilog ide poziv predsjedniku Udruge Stanku Kovačiću na prijem kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruge zahvalivši na velikom odazivu i prepoznavanju njihova rada. Članove su pozdravile gošće  Dubravka Špančić, stručna suradnica u društvenim djelatnostima, ispred Grada Pakraca i Marina Lokner-Zanetti  ispred Grada Lipika, koje su pohvalile rad Udruge i čestitale na kontinuiranom napretku  te istaknule kako i dalje mogu računati na potporu oba grada.