Jučer je u organizaciji PD Psunj održan 4. Noćni uspon na Omanovac, a okupio je pedesetak planinara i običnih simpatizera hodnje u prirodi iz Pakraca, Lipika i okolice kao i Kutine, Janje Lipe, Garešnice i Požege.

„Krenuli smo nešto poslije 18 sati ispred glazbene škole trasom preko Tri križa, Kalvarije, spomenika Golubica, odmorište Tromeđa i Ploča sve do konačnog cilja - planinarskog doma. Zadovoljan sam odazivom jer ovo je bio najbrojniji noćni uspon do sad, što samo potvrđuje vrijednost ovakvog događaja koji njegujemo iz godine u godinu. Raduje da je osim članova planinarskih društava, bilo i nazovimo ih običnih građana koji su željeli poći s nama na ovaj četvrti po redu noćni uspon“, doznajemo od Zorana Milakovića, planinarskog vodiča i predsjednika PD Psunj.

Iako se na ovakvim hodnjama ne ide na „štopericu“, vrijedi napomenuti da je jučerašnjim sudionicma koje su osim Milakovića poveli i Stevo Nagy, pomoćnog vodiča te Blaško Skender, dežurni pripadnik požeške stanice HGSS-a, za dolazak na Omanovac bilo potrebno nešto više od dva sata što je vrlo dobar rezultat. Odmorili su tek na Tromeđi, a izgubljenu energiju utrošenu na tradicionalnu noćnu šetnju sudionici su vratili uz logorsku vatru, poneki zalogaj pečene kobasice ili komad slanine te planinarsko druženje koje je potrajalo do ponoći.

Već naredne nedjelje planinari ponovo hodaju. Za 19. veljače predviđena je prva dionica Planinarskog puta Psunjem, obilaznice otvorene prošle godine za dane Hrvatskih planinara održanih na Omanovcu. Obilaznica je duga 6 sati, a kreće iz Skenderovaca, gdje je i predviđeno nedjeljno okupljanje u 8 sati ujutro. Ono što je posebno u cijeloj priči, kaže Milaković, je činjenica da je to njihova vlastita staza koju društvo održava pa je ovakvim pohodima žele promovirati i približiti  planinaru, ali i običnom zaljubljeniku u šetnju prirodom.