banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Najvažniji projekt u prošloj godini bilo je tiskanje udžbenika zavičajne povijesti za osnovnoškolce našeg kraja, a u pripremi je i izdavanje 10. Zbornika društva kojim će se, uz druga prigodna događanja, obilježiti i 15 godina rada ove udruge, rečeno je večeras na skupštini Povijesnog društva Pakrac-Lipik održanoj u čitaonici Gradske knjižnice Pakrac.

Čitajući izvješće o radu predsjednik Stjepan Benković istaknuo je kako su udžbenici zavičajne povijesti podijeljeni trima osnovnim školama, u Pakracu, Lipiku i Poljani, a u tijeku je izrada udžbenika o srednjem vijeku za pakračku srednju školu. Uz izdavačku djelatnost i povijesna predavanja koja redovito održavaju u raznim prigodama, članovi društva i u prošloj godini održali su dvije hvalevrijedne radne akcije kojima je uređen okoliš starog grada Pakraca odnosno površine između pakračke policijske postaje i nekadašnje stare tržnice za potrebe georadarskog snimanja te, već tradicionalno, uredili okoliš oko crkve sv. Pantelejmona u Tornju, spomenika hrvatske kulturne baštine najviše kategorije. Članovi su u prošloj godini mogu se pohvaliti i terenskim istraživanjima gdje su u Brezinama našli prapovijesno i antičko nalazište keramike i cigle, u Brusniku je nađeno podnožje rimske stele koju planiraju dopremiti u Muzej grada Pakraca, a istraživali su i nadbiskupsku arhivu i upoznali se s postojanjem novih kanonskih vizitacija za pakračku župu.

Za svoje aktivnosti sredstva dobivaju iz gradskih proračuna, pa im je u prošloj godini Grad Pakrac osigurao 10.000 kuna, Grad Lipik 7.000 kuna, a na istu financijsku podršku računaju i u ovoj godini.

Uz već uobičajene aktivnosti,  članovima društva plan je objaviti 10. Zbornik koji bi bio najopsežniji i najkvalitetniji do sada, prema procjenama na oko 250 stranica što iziskuje i veća financijska sredstva, no članovi se  nadaju kako će ih uz pomoć gradova Pakraca i Lipika, javljanja na natječaje te sponzora uspjeti prikupiti. Kako je istaknuo Benković, izdavanje Zbornika bilo bi dio programa obilježavanja 15 godina rada i djelovanja ovog društva, a članovi bi u sklopu obilježavanja održavali ciklus povijesnih predavanja različite tematike u pakračkom muzeju i knjižnici, od najranijih zapisa zavičajne povijesti sve do događanja vezanih za Domovinski rat na našem području, kao i različite radionice za najmlađe.

Članove društva pozdravio je Marijan Širac, voditelj Odsjeka za opće i društvene djelatnosti Grada Pakraca, rekavši kako je Grad Pakrac prepoznao njihov vrlo često samozatajan, ali kvalitetan i neizmjerno važan rad za lokalnu zajednicu, te dodao kako ih je upravo zbog toga gradonačelnica Anamarija Blažević predložila za dodjelu ovogodišnjeg javnog priznanja koje će im biti uručeno na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana grada.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić