banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

Centar za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca s Uredom za podršku žrtvama i svjedocima tijekom ove godine provodi projekt naziva „Pomoć i podrška žrtvama i svjedocima dostupna svima“ financiran sredstvima Ministarstva pravosuđa, a putem kojeg će žrtve ili svjedoci imati na raspolaganju besplatnu stručnu pomoć ili savjet.

Kako su nam rekli u udruzi „Delfin“, neki od konkretnih oblika pomoći su pružanje podrške žrtvama i svjedocima nakon prijave kaznenog djela policiji, istrage na državnom odvjetništvu odnosno tijekom prethodnog i kaznenog postupka, tijekom prekršajnog postupka te nakon završetka sudskog postupka, pružanje podrške žrtvama koje nisu prijavile djelo policiji ili drugoj nadležnoj instituciji, žrtvama obiteljskog nasilja koji se vode u prekršajnim postupcima kao i pružanje svih navedenih oblika pomoći prema potrebi i na terenu izvan sjedišta udruge u okviru odabrane županije (sudovi, policija, druge institucije prema potrebama žrtve).

Svi građani koji se nađu u ulozi žrtve ili svjedoka prvi kontakt mogu ostvariti telefonskim putem na broj 034/411-780 svakim radnim danom od 8 do 16 sati, osobnim dolaskom u pakračku udrugu na adresi braće Radića 13, drugi kat, ili mailom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. gdje će ih pakrački volonteri, educirane osobe i diplomirana pravnica saslušati i pružiti relevantne informacije.

U svrhu provođenja projekta predstavnici udruge „Delfin“, uz još četiri organizacije koje  su dobile sredstva Ministarstva pravosuđa za provedbu aktivnosti, sudjelovali su od 26. do 28. siječnja u Donjoj Stubici na trodnevnoj specijaliziranoj edukaciji koju je organizirala i provela Ženska soba-Centar za seksualna prava u partnerstvu s Ženskom grupom KORAK Karlovac i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za mladež, a na kojoj su upoznati s zakonodavnim okvirom, pravima žrtava, obavezama pojedinih institucija u informiranju o njihovim pravima (policija, DORH, sud) te kako ta prava ostvariti u praksi.

 

 

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić