Srpski demokratski forum iz Pakraca partner je na dvogodišnjem projektu  naziva „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“ kojeg do kraja ove godine provode Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u partnerstvu s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, Haškom akademijom za lokalnu upravu i PAX-om.  Riječ je o projektu koji je proveden zahvaljujući sredstvima Europske unije dobivenim iz programa IPA 2011 i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kako nam je rekla  Lejla Murić, koordinatorica projekta ispred pakračkog SDF-a, vrijednost ovog projekta za područje Pakraca i Lipika je nešto više od 43.000 eura u kojem su tijekom dvije godine provođenja zaposlene dvije osobe. Od udruga civilnog društva s područja Pakraca i Lipika koje su aktivno sudjelovale na projektu su Klub žena Pakrac, Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama „Latica“, SKD „Prosvjeta“ Pododbor zapadna Slavonija, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Pakraca  te Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije koje je predstavljao dožupan Miroslav Grozdanić.

Murić je istaknula kako su tijekom projekta prikupljeni izvještaji 22 organizacije civilnoga društva s područja triju županija Osječko- baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, odnosno gradova Osijek, Beli Manastir, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Pakrac i Lipik, a koji su se odnosili na praćenje mjera antidiskriminacijskog prava usmjerenih poboljšanju statusa šest ranjivih skupina (mladih, žene žrtve nasilja u obitelji, osobe s invaliditetom, nacionalne manjine, djeca s teškoćama u razvoju i potrošači).

Lokalne organizacije civilnog društva su, svaka u svojoj domeni, pratile i pripremile izvještaj o mjeri “Garancija za mlade”, provedbi članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina RH, praćenje provedbe programa javnih radova za pripadnike romske nacionalne manjine, stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji, provođenje programa osobnog asistenta za djecu s teškoćama u razvoju, osnivanja savjeta za zaštitu potrošača javnih usluga na lokalnoj razini, te utvrđivanje vrste i opsega stereotipa u odnosu na osobe s invaliditetom u lokalnoj zajednici.