Skupština Udruge hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Pakrac-Lipik, održana jučer u gradskoj vijećnici, imala je svoj uobičajeni skupštinski tijek sve do završene riječi njihovog dugogodišnjeg predsjednika Ivice Mateša.

On je tada najprije najavio da će njegova Udruga zamrznuti status u koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac Lipik jer u njoj Udrugu hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik i županijsku HVIDR-u predstavljaju (Željko Špelić i Stipan Grgić - napomena novinara) ljudi koji četnike vodaju po županiji. „Mi tu nemamo što raditi. Aktivnosti koje koordinacija provodi ćemo podržavati, ali s tim ljudima nećemo sjediti za istim stolom“, rekao je Mateš.

Mateš je potom ocijenio da je zbog lokalnih izbora pred nama jedna čudna godina o čemu će se Udruga očitovati između Valentinova i Josipova, a „pravu bombu“ je najavio za 17. prosinca o čemu će javnost upoznati,  najprije preko Pakračkog lista, a potom i ostalih medija ne želeći na tu temu u ovom trenutku ništa više reći.

Prethodnih 40-tak minuta skupština je protekla u uobičajenom protokolu i aktivnostima. Potpredsjednica Izvršnog odbora Udruge dr. Marica Topić izvješćujući o jednogodišnjem radu istaknula je aktivnosti u psiho-socijalnoj pomoći članovima i njihovim obiteljima, duhovnu obnovu, razne komemoracije i sportske aktivnosti koji su osim u našoj županiji provođene i na području Šibensko-kninske i Vukovarsko-srijemske županije.

ptsp-3

Tim za psihosocijalnu pomoć u kojem su uz nju nalazi i prim. Viktor Vidović, dr. Goran Sarajlić, prvostupnica Renata Adžijević i Mateš kao koordinator organizirala je 41 grupnu i 68  individualnih terapija što je doprinijelo da među članovima nije zabilježen niti jedan slučaj remećenja javnog reda, narušavanja Obiteljskog zakona ili pokušaja suicida.

Za te aktivnosti Udruga je lani potrošila 32 tisuće kuna od čega je 9 došlo iz pakračkog, 4 iz lipičkog, a 17.500 kuna i županijskog proračuna, izvijestio je Pero Božić.

Tijekom protekle godine promovirali smo naše gradove, Pakrac i Lipik, te županiju na području tri dalmatinske županije, a tako ćemo nastaviti i ubuduće jer do kraja godine ćemo se još uključiti u komemorativne aktivnosti u Donjoj Škabrnji i Vukovaru, a u programu rada za 2017. godinu ostaje sve isto kao i proteklih 16 godina postojanja, rekao je  Mateš.

Za to planiraju potrošiti 50.000 kuna s približno istim proračunskim udjelima, te većim udjelom donatora.

Ispred Grada Pakraca skupštinu je protokolarno pozdravio zaželjevši im uspjeh u radu i nastavak suradnje Marijan Širac.

Ispred županije u kratkom, emotivno nabijenom i pomalo zbunjujućem govoru u kojem je izrečena zahvala braniteljima na njihovom doprinosu u obrani Hrvatske, ali je spomenuta i Huda jama, te izrečena kritika državnoj politici, obratila se je mlada Kristina Čuljak, potpredsjednica Skupštine Županije.

Skupštinu i članstvo je pozdravio i umirovljeni pukovnik Mijo Štimac, jedan od ratnih zapovjednika 76. bataljuna.

ptsp-gosti