Proteklog vikenda završen je projekt pakračkog Sportskog kluba uzgajivača goluba listonoša „Derby Pakrac 2016“. Riječ je tradicionalnoj međunarodnoj manifestaciji koju šestu godinu za redom organiziraju pakrački golubari na kojem se natječu mladi golubovi.

Tijekom proljeća 40-tak golubara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke povjeri na uzgoj i trening oko 150 golubova pakračkim golubarima koji ih drže u golubinjaku na Praulji postepeno, osim uzgoja, pripremajući ih za dugačke letove.  Natjecanje započinje prvog vikenda u kolovozu kada ih pakrački golubari odvoze na 200-injak kilometara udaljena mjesta odakle se oni sami vraćaju kući pa narednog vikenda sve duža udaljenost i u rujnu završni let. Ove godine prva dionica je bila iz mađarskog garda Boehoenye, potom Balotonujlak, Siofok pa dva puta iz Szekeesfehervara. Nakon tih pet utrka od 146 golubova u utrci za završni let ostalo ih je 49, a pobjednik „Derbia“ prije završnog leta je bio golub vlasništvo uzgajivača Jožefa Kosa iz Slovenije ispred golubova dvojice austrijskih uzgajivača.

dsc_6524

Završni let koji je započeo u subotu u Beču puštanjem 49 golubova u 7,30 sati, a njihovi vlasnici okupili su se na Praulji čekajući povratak. Prvi je stigao ponovo golub istog vlasnika, a kompjuter i čip su očitali da je to bilo u točno 11 sati 47 minuta i 52 sekunde samo tri sekunde ranije prije drugoplasiranog goluba, vlasništvo Austrijanca Gernota Edera, dok je za daljnjih 8 sekundi stigao golub u vlasništvu Slovenca Milana Mirnika. Dakle prva tri goluba su udaljenost od 318 kilometara preletjeli za 4 sata i 18 minuta, dok je već četvrtom trebalo pet minuta više,  dvadeseti je stigao za 7 sati i jednu minutu, a posljednji 31. za 11 i pol sati, s tim da postaje mogućnost da će još neki golub doći dan ili dva poslije natjecanja.

Vlasnik prvoplasiranog goluba je dobio nagradu od 330 eura, drugi od 210, treći sto i tako do 10. mjesta, što je novac koji se osigura kroz uplatu kotizacija natjecatelja.

Kako nam je rekao Darko Almaši, jedan od najstarijih pakračkih golubara, kako bi se otklonila svaka sumnja u regularnost, pakrački uzgajivači ne sudjeluju u ovom natjecanju, ali im je zadovoljstvo da mogu brinuti o golubovima i okupiti kolege uzgajivače iz šest zemalja tako da je ova manifestacija kroz ovih šest godina postala nezaobilazan dio kalendara za uzgajivače ovog dijela Europe.