Prošlo je više od pola godine kako se udruge iz pakračkog proračuna financiraju na nešto drugačiji način u odnosu na prošlu godinu što je pomalo sa strahom na početku godine prihvaćano kako u samim udrugama tako i u djelu gradske uprave. No iskustva su dobra, čak bolja od očekivanih, kaže nam Dubravka Špančić, stručni zaposlenik u gradskoj upravi zadužena za stručno praćenje  rada udruga.

Zakonske izmjene se kod nas u Pakracu nisu tako bolno i negativno odradile  jer još od 2007. godine smo proračunska sredstva raspoređivali po javnim natječajima i imali u funkciji kakve takve obrasce koji su i sada pojednostavljeni u odnosu na preporučene, ali još uvijek imamo prigovora od udruga da su prekomplicirani. Kroz to razdoblje smo imali više radionica na kojima smo predstavljali metodologiju. Nažalost, na tim natječajima su se pojavljivale uglavnom aktivne  uvijek iste udruge. Sada pokušavamo takve radionice proširiti na način da udruge osposobimo za javljanje i na druge natječaje, ministarstava, fondova, EU i ostalih čime bi proširili potencijalni izvor sredstava, kaže D. Špančić.

Naglasak na transparentnosti

Grad je imao početkom godine četiri odvojena natječaja prema sadržaju projekta (sport, kultura, branitelji i ostali s tim da je vrlo teško odrediti vrstu aktivnosti  neke udruge, primjerice udruge žena. No, to i nije poanta, ističe D. Špančić, već je naglasak na uspostave maksimalne transparentnosti potrošnje poreznog novca, pa je u razvrstavanju projekta naglasak na njegovom sadržaju, a ne nazivu udruge koja ga provodi. Stoga udruge da bi primile sredstva za aktivnosti u projektu moraju ispuniti zahtjev s potrebnim dodacima (predračuni, izvješće financijsko i narativno), a koji se nalaze na gradskoj mrežnoj stranici. Na temelju podnesenih zahtjeva se, nakon procjene i kontrole, sredstva uplaćuju.

Kandidaturom  na natječaju, osim sredstava, udruge su preuzele obvezu transparentnosti koja se postiže izvještavanjem o potrošnji sredstava i provedbi programa. "Ocjenjujem ovo izvještavanje vrlo dobro, mada ima kod nekih poteškoća u opravdavanju potrošnje sredstava, posebice u skladu s navedenim  vrstom i iznosom troškova", kaže stručna zaposlenica.  "I dalje nam se pojavljuje kod nekih udruga gdje pojedinci naplaćuju 2 kune po kilometru za upotrebu osobnog vozila što je pretjerivanje, kao što ne bih dozvolila niti isplatu dnevnica, ali to je moje mišljenje, a ja ću se zalagati da to postane pravilo", kaže D. Špančić ističući da među udrugama ima vrlo dobrih primjera, ali i loših, no nikoga nije htjela izdvojiti.

Što se tiče novosti naglašava potrebu da se postupak kandidiranja i usvajanja programa  ubrza i ranije dovrši  kako bi se od samog početka godine mogli sredstvima pratiti rad udruga, posebice one aktivnosti s početka godine.

Pojačati gradski marketing

Natječaji će uskoro krenuti i udruge na to trebaju biti spremne. U većini slučajeva programi se moraju odnositi na konkretne aktivnosti u konkretnom vremenu i s konkretnim troškovima. Postoje izuzeci. Na seminaru u Zagrebu sam čula za pojam "institucionalna podrška" koja se odnosi na sam pojam postojanje neke udruge, poput Matice umirovljenika i slično za čije postojanje se određeni troškovi podrazumijevaju. Takva sredstva moraju biti ograničena iznosom, ali i uobičajenim pravilima potrošnje preko računa i evidentirani i opravdani. Naravno, sada ćemo više inzistirati na marketinškom dijelu, odnosno da programi koji budu financirani iz proračunu budu i vizualno odrađeni kroz prisustvo grba Grada na pozivnici, plakatu, letku i slično, naročito u nastupima u medijima, dakle da bude naznačeno da se aktivnost provodi uz podršku sredstava iz Grada, kaže D. Špančić.