Buduća suradnja, razmjena iskustva i dogovori oko konkretnih inicijativa i aktivnosti bila je razlog jučerašnje posjete desetak  članova Međuopštinske organizacije slijepih i slabovidnih Gradiška (Republika Srpska) Udruzi slijepih Pakrac - Lipik.

"Dijelimo iste probleme i želje, suočeni smo s istim poteškoćama i ova suradnja bila bi prva takva suradnja naših udruga izvan granice. Time bi našim članovima omogućili razmjenu iskustava, i oni što je najvažnije, ovakvim aktivnostima upoznajemo nove ljude", rekao je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac - Lipik.

DSC_6084

Kako bi suradnja i planirane aktivnosti mogle biti kandidirane na natječaj europskih fondova programa prekogranične suradnje, druženju je prisustvovala i Jelena Ugrica, stručna suradnica u Poduzetničkom centru Pakrac koji će im pomoći u pripremanju projekta.

Željko Štrbac, predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih Gradiška, istaknuo je kako njihova udruga djeluje od 1960. godine i ima oko 120 članova te im je želja razvijati suradnju u sportu, kulturi i međusobnom pomaganju u ostvarivanju prava i razbijanja predrasuda o slijepim osobama, a jučerašnje druženje je ustvari uzvratni posjet budući da je pakračko - lipička udruga prije mjesec dana gostovala u Gradiški.

Kako je dodao Kovačić, dogovorene su već sportske aktivnosti  jer će članovi iz Gradiške biti gosti na turniru u pikadu za slijepe povodom Dana Grada Lipika, a 15. listopada pakračko - lipička udruga gostovat će u Gradiški u sklopu obilježavanja Dana bijelog štapa.