Osobe s intelektualnim teškoćama gotovo nikad ne dobiju priliku vlastitim radom zarađivati za život, vrlo često niti volontiranjem pokazati vještine koje posjeduju, no devet korisnika pakračko - lipičke udruge "Latica" i Udruge za promicanje inkluzije Pakrac od studenog prošle godine stječu prva poslovna iskustva kod pakračkih i lipičkih poslodavaca i u raznim lokalnim institucijama kroz projekt "Usluge radnih aktivnosti uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama" vrijednosti oko 1.118.000 kuna koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda što je prvi takav projekt na našem području.

Njih devetero "probija led", a time i ruše predrasude u našoj lokalnoj zajednici kako su osobe s intelektualnim teškoćama nesposobne za rad. Dokazuju to redovitim odlaskom na različita radna mjesta, ovisno o njihovim interesima i sposobnostima te dosljednim i odgovornim izvršavanjem radnih obaveza. Oni za svoj rad ne primaju novčanu naknadu, no primaju simbolične nagrade, ovisno o poslodavcu, poput besplatnih članarina i interneta ili drugih besplatnih usluga koje nudi tvrtka ili institucija za koju rade.

2

"Raspored njihovih aktivnosti napravljen je u skladu sa sposobnostima, motivacijom i interesima, u prosjeku na posao odlaze dva do tri puta tjedno, po dva do tri sata. Najčešće su to različiti pomoćni poslovi u kojima su se odlično snašli, poput pomoći u kafiću, kuhinji ili različitim poslovima čišćenja. Tijekom adaptacijske faze u prvih nekoliko mjeseci uz korisnike je bio prisutan i asistent, a neki danas samostalno odlaze na posao", rekla nam je Nikolina Novinc, koordinatorica ovog hvalevrijednog projekta.

Posao u knjižnici, kafiću, pekari…

Jedna od njih je i Ivana Zerdin, koja dva puta tjedno od 10 do 12 sati odlazi u Gradsku knjižnicu Pakrac. "Jako mi je lijepo u knjižnici. Čistim prašinu sa polica i spremam knjige na njihovo mjesto, ponekad sam na dječjem odjelu, a ponekad na odjelu za odrasle. Ovisi gdje ima više posla. Usput mogu posuditi bilo koju knjigu i biti na internetu kad god poželim jer sam zaradila besplatnu članarinu", rekla nam je Ivana.

4

Uz Ivanu još je osam vrijednih korisnika koji na različite načine pomažu poslodavcima. Nikolina Ostrman pomaže u školskoj blagovaonici u pakračkoj osnovnoj školi braće Radića, Dario Ugarković radi u caffe baru "Pub", Marino Komljenović redovito odlazi pomagati u pekaru "Futuro" u Pakracu, Davor Tudović na Državnu ergelu Lipik, Damian Keć na raspolaganju je DVD-u Lipik, Domagoj Ljevar pomaže u lipičkom Dječjem vrtiću "Kockica", Nebojša Ljepoja u Fotoimagu te Sanja Kinder u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman i povremeno u Muzeju grada Pakraca te Gradskom društvu crvenog križa Pakrac.

3

Poslodavci su, kako kaže Novinc, jako dobro prihvatili naše korisnike kao radne kolege i zadovoljni su njihovim radom, a korisnici se osjećaju ravnopravnima, ispunjenim i sretnim jer svojim radom pridonose svojim životnim potrebama kao i svi drugi.

"Moram istaknuti da korisnike na mjestima na kojima rade jako uvažavaju poslodavci i zaposlenici, tu uvijek imamo pozitivnu povratnu informaciju. No, općenito u lokalnoj zajednici još uvijek postoji suzdržanosti zato sve ovo što radimo je u cilju da stanovništvu približimo korisnike kao osobe koji puno mogu, a i žele, svojim vještinama doprinijeti zajednici u kojoj žive", rekla je Novinc.

Vrlo odgovorni na poslu

Novinc je istaknula kako su njihovi korisnici ponašanjem drugačiji  na poslu nego što su u dnevnom centru u kojem svakodnevno borave u Pakracu. Posao shvaćaju vrlo ozbiljno i radnim obvezama pristupaju odgovorno. Ako su slučajno spriječeni i nisu u mogućnosti taj dan doći na posao, osjećaju veliku potrebu i odgovornost sami se javiti poslodavcu. Svima im je to jako lijepo iskustvo jer su upoznali nove ljude, srdačno su prihvaćeni u radni kolektiv, promijenile su im se karakterne osobine u pozitivnom smislu i postali odrasliji.

Iako su kroz trogodišnji projekt dnevnog centra kojeg vodi voditeljica Tajana Kovačević - Kovačić korisnici svakodnevno obuhvaćeni nizom aktivnosti, kreativnih radionica i socijalizacija koje ih pripremaju za samostalni život, upoznavanje "vanjskog svijeta" kroz projekt radnih usluga  samo je nadogradnja i viša stepenica već postojećeg sustava integriranja u zajednicu, poboljšanja kvalitete njihovih života te pružanja pomoći njima i njihovim obiteljima u prevladavanju stanja socijalne isključivosti.

Projekt usluga radnih aktivnosti formalno završava krajem rujna gdje će voditelji projekta u Zagrebu prezentirati dobre primjere prakse, a u Udruzi "Latica" nadaju se kako će on postati temelj za daljnje samoinicijativno angažiranje korisnika od strane lokalnih poslodavaca.