Od petka 8. srpnja u 14 sati kada počinje prva utakmica natjecanja Malbee Lipik 3x3 Challenger u kojoj nastupaju dvostruki svjetski prvaci „Al Wahda Novi Sad“ pa sve do kasnih subotnjih sati, Lipik će barem na dva dana postati svjetski centar ulične košarke. Razlog tome je veliki Challenger  turnir koji okuplja 16 ponajboljih svjetskih ekipa,  a čijom se organizacijom uz naš Lipik može pohvaliti još i ugledno društvo koje čini 13 svjetskih metropola tipa Moskve, Kopenhagena ili Buenos Airesa.

Lipičani će na novoopremljenom specijaliziranom igralištu za ovaj tip košarke, smještenom na svojoj izvornoj lokaciji kod lipičkog Dječjeg doma, tako moći uživati u vrhunskoj uličnoj košarci, ali i svjetskom ambijentu koji prati ovakav događaj. Sastav turnira poznat je odavno, ždrijeb skupina obavila je FIBA, bit će četiri skupine sa po četiri ekipe, a osim dvije hrvatske ekipe na turniru sudjeluju  momčadi iz Španjolske, Francuske, Srbije, Italije, Litve, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Poljske , Rusije i Bugarske. Kroz sastave ovih ekipa, prema najavama,  lipičkim terenom prodefilirat će više od 20 igrača iz svjetskih Top 50 majstora ulične košarke.  Pobjednik će biti nagrađen Trofejom Dražena Petrovića i direktnim sudjelovanjem na turniru Masters serije u Pragu koje pravo stječu oba lipička finalista.

Kao i svake godine dok je turnir još bio nižeg kvalitetnog razreda organizatori su i ove godine imali sluha za amatere koji će imati poseban turnir, a započet će ga u subotu oko podneva kao predturnir završnici onog profesionalnog koja je predviđena za subotnju večer, točnije za 18,30 sati.

Nakon finalne utakmice turnira organiziran je koncert sarajevske grupe Plavi orkestar koji će vas koštati simboličnih 20 kuna, dok je dvodnevni Malbee Lipik 3X3 Challenger za posjetitelje posve besplatan.