niko kalvi naslovna

Ovih dana, točnije od danas do 21. svibnja, u Slovačkoj će biti održano 1. Europsko prvenstvo za mlađe juniore U18 na kojemu će boje reprezentacije Hrvatske braniti i naš Niko Kalvi, dvojnom registracijom član Pakrac-Papuka i Slavonskog Banovca te vlasnik titule najboljeg mladog sportaša Grada Pakraca te najboljeg juniora Požeško-slavonske županije.

Niko je počeo kuglati s devet godina nakon što je prestao trenirati nogomet u pakračkom Hajduku, a budući da je kuglana bila odmah pored, s par prijatelja se otišao okušati u tom sportu. „Na početku nas je bilo 14 što dječaka, što djevojčica mojih godina i doživio sam to kao dobar izvor zabave, a s 13 godina sam osvojio svoju prvu medalju na državnom prvenstvu pa sam nakon toga počeo i ozbiljnije shvaćati treninge“, prisjetio se Niko. Prvi trener bio mu je Tomislav Luksetić, nakon njega brusio ga je Robert De Zan, a od trenutka kada je De Zan preuzeo trenersku palicu mlađih kategorija Pakrac-Papuka, Niko trenira samostalno što i dodatno uveličava njegove uspjehe. „Imao sam čast biti proglašen za najboljeg juniora županije u prvom izdanju takvog izbora, a drago mi je da je među kandidatima bilo podosta kuglača što pokazuje da se možemo mjeriti i s popularnijim sportovima poput nogometa, rukometa, košarke itd.“, osvrnuo se na posljednju nagradu.

IMG 20240515 WA0001

Foto: Privatni album

Budući da nastupa za dva kluba jer je igračima starosti do 23 godine po pravilima Hrvatskog kuglačkog saveza dozvoljeno imati dvojnu registraciju ukoliko klubovi nisu u istom rangu, zanimalo nas je stigne li uskladiti sve obaveze i održava li se motivacija konstantno na istoj razini. „Imam istu motivaciju kao i prije, naravno da forma nekad varira, no volja je uvijek prisutna, idem na svaki trening i stignem ih uskladiti s ostalim obavezama. Imao sam jedan krizni period od mjesec dana gdje me nije išlo, a iz kojeg me je izvukao izbornik juniorske hrvatske reprezentacije Zdenko Sušac kojemu sam slao videozapise s treninga kako bi me mogao korigirati i uvidjeti gdje griješim i nakon toga sam ponovno počeo kuglati na svojoj pravoj razini. Zahvalan sam i na podršci članova kluba koji su me gurali kada baš i nisam imao volje kuglati, a posebno roditeljima na koje uvijek mogu računati“, rekao je.

O očekivanjima na prvenstvu naglasio je kako je najbitnija kategorija ekipno natjecanje u kojemu nastupa četvero igrača sa zamjenskim petim koji bi uskočio ukoliko se netko ozlijedi ili uđe loše u utakmicu. Kao favorita navodi Njemačku koja je na prošlom svjetskom prvenstvu oborila pojedinačni rekord, a umalo i ekipni, dok svi ostali imaju realne šanse okititi se jednom od medalja ukoliko cijela ekipa odigra na svojoj optimalnoj razini. U ostalim kategorijama borit će se u ženskom i muškom tandemu, miješanom te u sprintu.

IMG 20240515 WA0000 Large

Foto: Privatni album

Osim našeg Pakračanina Nike, Hrvatsku će predstavljati i natjecatelji iz Ogulina, Zaprešića, Đakova i Delnica, a ukoliko se netko od njih istakne na U18 prvenstvu, ostat će nastupati i za U23 reprezentaciju.

Sretno Niko!