ŠK PKC LPK skupstina naslovna

Današnja Redovna skupština Šahovskog kluba Pakrac-Lipik održana u prostorijama stare osnovne škole obilježena je konkretnim prijedlozima članova kluba u svrhu poboljšanja kvalitete rada istog te priključenjem par mladih šahista aktivnostima udruge.

Podnoseći izvješće o radu kluba u 2023. godini, predsjednik Zlatko Ivanić - Šljivo istaknuo je važnost povijesnog osvajanja III. C Hrvatske šahovske lige - istok kojim su se po prvi puta u povijesti kluba kvalificirali u 2. Hrvatsku šahovsku ligu - istok. Iako su osjetili jačinu višeg ranga posljednjim mjestom na tablici u konkurenciji 12 ekipa, dva boda i prikupljeno iskustvo drugoligaškog društva nitko im ne može oduzeti, a Ivanić je nabrojavši poimence sve članove koji su nastupili u 2. ligi izdvojio Nenada Kuzmanovića koji je prikupio najviše pobjeda i polovicu bodova Pakrac-Lipiku, točnije tri pobjede u šest nastupa.

Pakrac-Lipik je u drugoligaškom društvu nastupio u sljedećem sastavu: Petar Benković, Tomislav Frajfogel, Zlatko Ivanić, već spomenuti Nenad Kuzmanović, Dušan Lekić, Alojz Macarol, Stevo Rađenović, Andrija Runje, Marinko Samardžić i Jasminko Vranješ.

Omladinu kluba pojačali su Marino Martinelli, Patrik Ranogajac, Sven Bunčić i Adam Filipović. Kadetska ekipa u sastavu Srećko Popović, Adrijan Lucić, Mislav Balešić i Jakov Švajghart natjecala se u 2. Kadetskoj ligi zajednica županija istok i osvojila četvrto mjesto s 12 bodova u konkurenciji 25 ekipa. Za istaknuti je bio učinak Švajgharta koji je uz sedam bodova iz devet partija osvojio i brončanu medalju na četvrtoj tabli u pojedinačnoj konkurenciji. 

IMG c22a8d4df8e1ba8fa090b0fb7c06232b V Medium

Foto: ŠK Pakrac-Lipik - Jakov Švajghart (prvi s lijeva)

Financijsko izvješće za 2023. godinu podnio je Boris Risek, blagajnik kluba, a iz kojeg se dalo iščitati kako je klub u vrlo sličnom iznosu financijski potpomognut od oba naša grada (cca 1.600 eura), dok su ukupni prihodi bili nešto manje od 4.850 eura, a rashodi blizu 4.650 eura. Financijskim planom za 2024. godinu gradove Pakrac i Lipik potražuju identične iznose, 2.000 eura, dok je ukupan plan iznesen u iznosu od 5.000 eura.

U planu za 2024. godinu Ivanić je između ostalog naveo već ustaljene aktivnosti kluba, natkrivanje betonske šahovske ploče koja se nalazi u pakračkoj sportskoj zoni pored gradskog nogometnog stadiona te provedbu projekta „Šah u škole“.

U raspravi su najaktivniji bili Nenad Kuzmanović, Piljo Tutić i Andrija Runje koji su nizom konkretnih prijedloga otvorili razne opcije poboljšanja kluba poput osnivanja Pojedinačnog klupskog prvenstva za seniore na kojemu bi nastupali i najtalentiraniji kadeti i juniori, učestalijih održavanja turnira, osposobljavanja mladih osoba za šahovskog sudca budući da je Boris Risek jedini sudac s našeg područja, a krajem rasprave otkriveno je kako će se upravo na taj tečaj upisati novi mladi član kluba, Patrik Ranogajac.

Skupštini su prisustvovali čelni predstavnici Pakraca i Lipika, a pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević izrazila je zadovoljstvo priključenjem novih članova klubu, isto kao i kadeta, što i je jedan od glavnih ciljeva sportskih udruga. „Svim članovima kluba bih zahvalila i na dugogodišnjoj tradiciji organiziranja turnira povodom Dana grada Pakraca, na našu podršku možete i dalje računati, a nadam se da ćete uspješno provesti i vaš projekt „Šah u škole“ kako biste dodatno obogatili već raznoliku sportsku ponudu naših gradova. Slažem se i s prijedlozima članova o učestalijoj organizaciji turnira kojima biste privukli nove ljude koji bi se ozbiljnije počeli baviti šahom i radom vaše udruge. Na kraju bih, uz nadu da će ova klupska uprava što duže ostati na okupu, pohvalila i njihovu angažiranost oko izvještavanja naših lokalnih medija o vašem radu i rezultatima preko kojih naposljetku svi mi ostali možemo imati detaljniji uvid i saznanja o vašim aktivnostima i rezultatima“, izjavila je gradonačelnica.

DSC07992 Medium

Pohvalivši rad udruge, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, istaknuo je i kako iz godine u godinu primjećuje povećanje broja članova udruge. „Posebno me veseli ovaj dio mladića koji se priključio klubu te koji će uz podršku i poduku starijih članova izrasti u ozbiljne šahiste i braniti boje naših gradova. Također smatram da su svi prijedlozi članova bili kvalitetni i siguran sam da će ih čelni ljudi kluba znati uvažiti ne bi li dodatno poboljšali kvalitetu vaše udruge. Posebne zahvale uputio bih i vašem angažmanu na manifestacijama obaju gradova, isto kao i na tradicionalnom 21. Memorijalnom turniru Andrija Jurković koji je prešao u usko povezani događaj Dana grada Lipika“, rekao je Kasana.

DSC07986-Medium
DSC07987-Medium
DSC07988-Medium
DSC07995-Medium
DSC07996-Medium