irska delegacija

U petak, 29. rujna, Pakrac je posjetila delegacija iz Sjeverne Irske. Susret je organiziran u suradnji s domaćinima, odnosno predstavnicima Grada Pakraca i predstavnicama Centra za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN. Cilj posjeta bio je razmjena iskustava iz tematskih područja koja obuhvaćaju nasilje nad ženama, problematiku nasilja među mladima te nasilja povezanog s ekonomskim migracijama.

Vlada Sjeverne Irske prije nekoliko godina pokrenula je program Communities in Transition kao reakciju na ukorijenjenu ostavštinu nasilja u svojoj zajednici. Program je ciljano fokusiran na lokalne zajednice u kojima je djelovanje paravojnih formacija ostavilo najdublji trag te u kojima postoji opravdan rizik od ponovnog razbuktavanja nasilnih sukoba. Sudionici programa došli su iz protestantskih dijelova Sjeverne Irske i gradskih četvrti Belfasta te su za studijsko putovanje odabrali Hrvatsku, odnosno Pakrac, gdje su mogli saznati više o tome kako smo se ovdje nosili sa sukobom, a svoja će iskustva nakon povratka kući moći podijeliti s drugim sudionicima.

Po njihovom dolasku u Pakrac, održan je sastanak u vijećnici Grada Pakraca s Marijanom Šircem, pročelnikom upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca te Mirsadom Popović Damjanović, zamjenicom gradonačelnice Grada Pakraca. Predstavnice OCD-a DELFIN su gostima iz Sjeverne Irske pokazale dio kulturne i prirodne baštine grada Pakraca, a nakon formalnog dijela, druženje je nastavljeno na Omanovcu.

irska omanovac

Izvor fotografija: OCD Delfin