prigovori

U 20. kolu Međužupanijske nogometne lige Hajduk je jučer na svom stadionu s 2:1 u vrlo dobroj utakmici pobijedio drugoplasiranog Tomislava iz Donjih Andrijevaca golovima Matijaševića i Dietzmana.

Pobjeda Hajduka je više nego zaslužena i prema ostvarenim šansama trebala je biti i izražajnija te nije dolazila niti jednom u pitanje o čemu svjedoči i podatak da su svoj gol gosti postigli u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena.

Hajduk je poveo u 18. minuti nakon dobre odigrane akcije po, jučer ubojitoj, Hajdukovoj lijevo strani koju je završio vrlo dobrim centaršutom Grubišića koji je na drugoj stativi iz blizine u mrežu pospremio Matijašević kojem je to bio već  sedmi gol od  kada se zimus vratio u pakrački klub. Narednih petnaestak minuta, najboljih Hajdukovih na utakmici protekli su u apsolutnoj dominaciji no sve je završilo samo s nekoliko vrlo izglednih prilika koje napadači nisu realizirali.

Matijašević u akciji

Drugi gol je Hajduk postigao odmah u prvoj akciji drugog poluvremena. I on je uslijedio nakon lijepe akcije po lijevoj strani u kojoj su protivničku obranu kratkim dodavanjima izigrali  Benković i Matijašević, a realizirao ju je preciznim prizemnim udarcem s desetak metara Dietzman. I nastavak utakmice je protekao u velikoj Hajdukovoj dominaciji s puno poluprilika, dok su gosti, prije postignutog gola u 93. minuti, imali tek jednu, u 66. minuti koju je sigurnom intervencijom otklonio golman Putak.

Hajduk jučer nije imao slabog mjesta u ekipi no treba izdvojiti sedamnaestogodišnjeg Stjepana Kiša koji je lijevog bočnog odigrao kao da je deset godina stariji, potom Petrovića zbog više veoma korisnih klizećih startova i odličnih dugačkih lopti kojima je hranio u napadu Matijaševića, ponovo apsolutno dominantnog  među uvijek brojnijim protivničkim obrambenim igračima te stopera Majdanca koji je pohvatao sve visoke centaršutove pred Hajdukovim golom. Ipak najzapaženiji na  utakmici je bio sudac.

Kiš Petrović

Sudac najzapaženiji na utakmici     

U našim medijima rijetko spominjemo sudce na sportskim događajima. No zbog ljudi iz Hajduka, i zbog stotinjak jučerašnjih gledatelja, od kojih će njih znatan dio pročitati ovaj izvještaj, ne može se zaobići sudac Branimir Vukoja iz Slobodnice. Osim čudnog kriterija kod dosuđivanja prekršaja izdvojit ćemo tri sporne situacije: u 25. minuti svi igrači Hajduka i većina gledatelja je vidjelo start na Zandoni u gostujućem šesnaestercu kao jedanaesterac, osim sudca. U 64. minuti nakon još jedne korisne dugačke lopte Matijašević je, izvan kaznenog prostora, u skoku glavom nadvisio istrčalog protivničkog golmana i kada je krenuo s loptom prema praznom golu sudac je dosudio prekršaj nad golmanom. U 87. minuti, nakon nove dugačke lopte upućene Matijaševiću koji je bio u ofsajdu, ali nije igrao loptom nego ju nju preuzeo krenuvši sam na golmana iz drugog reda Dietzman sudac sudi ofsajd.

sudac Vukoja

Sudačke greške su sastavni dio nogometa. No sudac ih jer jučer branio, i svoj autoritet, na najgori mogući način, dodijelivši što je vidljivo iz zapisnika, nakon svake od spomenutih spornih situacija po dva žuta kartona Hajdukovim igračima tako da ih je dobilo ukupno osam (zanimljivo nitko dva) plus trener Kafka, od kojih je sedam zbog prigovora i samo dva zbog oštrog starta. Istovremeno gosti su dobili tri žuta kartona, nitko zbog prigovora jer sudcu nisu imali što zamjeriti. Posljedica te kartonijade će biti u tome što iduće kolo na gostovanju u Sibinj protiv 12-to plasirane Mladosti koja se bori za opstanak, zbog akumulirana tri žuta kartona neće moći nastupiti, sve prvotimci, Petrović, Dietzman, Keć i Grubišić pa će u bitku ponovo juniori i kadeti. Pored toga Hajduk će radi nediscipline igrača na terenu platiti i ne malu novčanu kaznu što je delegat Mario Filipović iz Slavonskog Broda i najavio u zapisniku.  

odlazak s terena         

Iz zapisnika je vidljiv još jedan neobičan detalj. Iako su se oba poluvremena odigravana u istom ritmu po pitanju prekida prvo sudac nije nadoknadio niti jedne minute, a drugo čak šest što je rijetka pojava u ovom rangu. Kad se već toliko pozivamo na službeni zapisnik, spomenimo i rečenicu kojom je delegat najavio posebno izvješće o suđenju.

Gledatelji su na kraju utakmice zasluženim pljeskom ispratili igrače u svlačionicu, no svi komentari, umjesto pohvale dobroj igri su bili okrenuti gnjevu na sudca koji su u konačnosti išli prema nogometnom savezu karakterizirajući ovu organizaciju kao močvaru.

Hajduk je nakon nepotpunog 20. kola s 30 bodova na tablici sedmi.

Jučer je nastupio u sastavu: Putak, Baškiera, Majdanac, Benković (od 82. Kligl), Zandona (od 74. Čakarić), Petrović (od 70. Krpan), Matijašević (od 90. Širac), Kiš, Dietzman, Grubišić i Keć.