Bljesak dodjela nagrada 19

Danas na pakračkoj kuglani započinje 14. kuglački turnir „Bljesak“ namijenjen pojedinačnim natjecanjima kuglača klasičnim načinom (4x30) hitaca. Nakon dvije godine zbog epidemioloških mjera organizator KK Slavonki banovac je ovaj popularni turnir u kontinentalnom dijelu Hrvatske vratio u raniji termin i format. To znači da će moći uz prijavu i uplatu 70 kuna nastupiti svi zainteresirani koji imaju mogućnost do 29. travnja u popodnevnim i večernjim satima nastupiti u kvalifikacijama, a 30. travnja će u finalu nastupiti 16 najuspješnijih od kojih će prvih šest podijeliti uz sportska priznanja i nagradni novčani fond u iznosu od 5.000 kuna te eventualno dodatnih 500 kuna za rekord kuglane.

Organizatori očekuju, u skladu s iskustvom iz predkorona godina, više od sto natjecatelja, od Osijeka do Ozlja od kojih će oko četvrtina bila domaćih kuglača. Do sada je prijavljeno 30-tak natjecatelja.

Prijave traju do 28. travnja isključivo telefonom 098 2356 401 (Božo). Danas će na stazu četiri natjecatelja iz Pakraca i troje iz Lipovljana. 

Povijest turnira

Luka Požega, igrač Željezničara iz Čakovca i hrvatski reprezentativac je bio pobjednik 13. kuglačkog kupa „Bljesak“ u konkurenciji 76 igrača. Drugi je bio Željko Košutić iz Bjelovara, a treći Željko Lončar iz Požege. Od domaćih kuglača, a nastupilo ih je 25, najbolji je bio šestoplasirani Zvonko Gnezda.

Godinu dana ranije, također uz skraćeno kolovoško izdanje, pobijedio je Dario Duda iz Novske, drugi je bio Luka Bolanča, igrač tada hrvatskog i europskog prvaka KK „Zaprešića“, a treći Požežanin Darko Zovko. Od domaćih  Davor Štor je  bio u ukupnom poretku četvrti i Zvonko Gnezda  peti. U 12. izdanju turnira nastupio je 81 igrač iz 23 kluba od Ozlja do Osijeka.

Hrvatski reprezentativac Branko Manev bio je pobjednik je 11. kuglačkog kupa „Bljesak 2019.“, posljednjeg koji je u trotjednom travanjskom terminu igran u punom formatu uz nastup rekordnih 128 igrača iz 38 klubova iz 23 grada kontinentalne Hrvatske. Drugi je bio Darko Mađar (KK „Medvešćak“ Zagreb), a treći pobjednik iz 2017. godine Dario Duda iz Novske. Četvrti je bio Požežanin Darko Zovko (595), a na preostala dva nagrađena mjesta su se plasirali naši kuglači Zvonko Gnezda i Robert De Zan.

Koliko je turnir jak ukazuje i podatak da nitko od igrača nije uspio još obraniti titulu iz prethodne godine, a najuspješniji su bili naš Zvonko Gnezda koji je pobjeđivao 2011., 2013. i 2015. godine i Konstantin Manev, pobjednik  2008., 2010. i 2012. godine. Inače rezultatski rekord turnira s 641 srušenim čunjem dijele Zvonko Gnezda i Bojan Vlakevski.