IMG 0108

Povodom obilježavanja Dana Grada Pakraca 19. ožujka prijepodne je u organizaciji Šahovskog kluba Pakrac – Lipik, u gradskoj vijećnici kompleksa Janković održana šahovska simultanka hrvatskog velemajstora Mladena Palaca protiv ukupno 22 šahista, od čega je većina pristigla iz sedam registriranih klubova te nekoliko gostiju.
Otvarajući turnir nazočnima se obratio osobno Palac iskazavši zadovoljstvo što je uveličao gradsku priredbu, a kratko su se govorili predsjednik i tajnik lokalnog ŠK Pakrac-Lipik Zlatko Ivanić i Tomislav Frajfogel, kao i sveprisutni Boris Risek. U ime grada pozdrave je uputio gradski pročelnik Marijan Širac.

IMG 0098

Za one skromnije šahovske naobrazbe pojasnimo da je simultanka egzibicijska šahovska priredba, gdje jedan igrač igra odjednom protiv više igrača tako što se kreće od table do table i svaki put povuče po potez. Nasuprot velemajstoru Palacu s druge strane table sjedilo je osam igrača iz Pakraca i Lipika, dok su ostali pridošli iz Garešnice, Hercegovca, Novske, Jasenovca, Čaglina, Brestovca i Zagreba.
Najmlađi izazivači, ujedno i šahovska budućnost bili su Pakračanin Vid Crnković (2013. g.) te brat i sestra Renato i Renata Hranilović (2010./2012.g) iz Garešnice. S druge strane one najiskusnije predstavljali su već legendarni Andrija Runje (1938.g) te Stevo Rađenović (1943.g).

IMG 0103

Iako nije najvažniji u današnjoj egzibiciji, svakako vrijedi istaknuti da je rezultat dvosatne partije debelo otišao na stranu velemajstora. Iznenađenje predstavlja i jedini velemajstorski poraz, odnosno pobjeda šesnaestgodišnje Eve Mihaljević iz Hercegovca kao i dva ostvarena remija u režiji najstarijeg igrača, već spomenutog Andrije Runjea iz Pakraca te onaj Rosipal Damira iz Brestovca, doznajemo od Zlatka Ivanića.
O vrijednosti današnjeg pakračkog gosta najbolje govore podaci prema kojima je danas 199. igrač na ljestvici aktivnih šahista u Europi te 246. na svijetu. Naslov međunarodnog majstora nosi od 1990. godine, a velemajstora od 1993. godine. Višekratni je pojedinačni prvak Hrvatske (2001., 2004., 2008. te 2012. godine), a na europskom prvenstvu u brzopoteznom šahu 2006. osvojio je brončanu medalju.

IMG 0105

IMG 0097

IMG 0095