Rukomet Medium

Danas završava rok za natječaj Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske namijenjen sufinanciranju sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. godini. Prema našim saznanjima prikupljenim u LRA Poduzetničkom centru Pakrac i Sportskoj zajednici Grada Pakraca od 20-tak pakračkih sportskih udruga na natječaj se kandidiralo njih četiri.

NK Croatia iz Donje Obriježi je kandidirala projekt nazvan „Razvoj nogometa u ruralnom području“ vrijedan oko 110.000 kuna kroz koji planiraju nabaviti opremu za treniranje, održavanje terena i rasvjetu. Bridž klub Pakrac je kandidirao projekt „Razvoj bridža u Pakracu“, a 50.000 kuna namjeravaju potrošiti na kupovinu opreme za izvođenje ove igre, natjecanje na državnoj razini i edukaciju  instruktora.

mlađi pioniri Medium

NK Hajduk kroz projekt “Nogometni kut izvodi te na pravi put“ planira u vrijednosti od oko 45.000 kuna nadograditi postojeću sportsku opremu i rekvizite za treniranje. Na ova tri projekta je stručnu pomoć pružio LRA Poduzetnički centar Pakrac. Izvan njihove pomoći, samostalno se još kandidirao i Rukometni klub „Lipa“ koji, kako nam je rekao predsjednik Mario Lopar, kandidirao projekt nazvan „Škola rukometa“ kroz koji namjeravaju kupiti sportsku opremu vrijednu 119.000 kuna. Sustav natječaja je takav da Ministarstvo projekt financira s 80 posto njegove vrijednosti dok 20 posto mora osigurati sama udruga koja je kandidirala projekt što najčešće se obavlja kroz partnerstvo sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca.

Obrijež utakmica Medium

Sama kandidatura ne znači da će projekt biti prihvaćen za sufinanciranje od strane Ministarstva. Pokazatelj toga je i Moto klub „Pakrac“ koji lani na natječaju nije prošao s projektom kroz koji su  namjeravali u vrijednosti od oko 25.000 kuna dokupiti opremu za bavljenje ovim sportom. Ove godine se nisu kandidirali. Rezultati ovog natječaja će biti poznati krajem ožujka nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i potrošnja sredstava prema kandidiranom programu i troškovniku do kraja godine. Inače maksimalan iznos projekta može iznositi 120.000 kuna, a kako je za ovaj segment natječaja na kojem su se natjecale pakračke udruge za cijelu Hrvatsku predviđeno 8 milijuna kuna teško je i očekivati da će proći svi kandidirani projekti. 

Koliko smo uspjeli prikupiti informacija na ovakvom natječaju lani je Odbojkaški klub „Volley Lipa“ dobio oko 60.000 kuna za kupovinu opremu, a pred tri godine NK „Hajduk“ oko 90.000 kuna za istu namjenu.

Vladimir Gazić, direktor LRA PCP, rekao je da su oni kao razvojna agencija odmah po raspisivanju ovog natječaja, polovinom siječnja, o njegovom postojanju preko Sportske zajednice obavijestili sve pakračke sportske udruge. Osim ova tri projekta na kojima su radili, početnog interesa je bilo i kod drugih udruga, ali dalje od toga nisu otišle i ako je točno da su iz Pakraca otišle samo ove četiri kandidature, on to smatra nedovoljnim jer projekt nije bilo zahtjevno napisati pa čak i ako ne prođe na ovom natječaju, on ostaje kao i mogućnost naknadnog kandidiranja na druge natječaje  ili njegovu parcijalnu realizaciju kroz više izvora i dužeg vremenskog razdoblja. Ovako se nameće zaključak da udrugama ništa ne nedostaje ili nemaju ambicija za razvoj i omasovljenje aktivnosti te se previše u financiranju oslanjaju na gradski proračun.  

bridž turnir