U predzadnjem 12. kolu jesenskog dijela prvenstva u Međužupanijskoj ligi Brod-Požega sutra na pakračkom stadionu NK Hajduk dočekuje NK Lipik 1925. Ovo je oduvijek, zbog svagdje prisutnog lokalnog antagonizma, utakmica koja je izazivala najviše interesa među ljubiteljima nogometa pa je znalo biti i po 300 do 400 gledatelja. Nažalost sutra će zbog epidemioloških mjera tribina gradskog stadiona ostati zaključana, a utakmici će u dijelu koji se smatra službenim stadionskim prostorom moći biti prisutni samo službene osobe, što je opet više od 50-tak ljudi (igrači, trenersko osoblje, predstavnici kluba, suci, delegat, redari, sakupljači lopti, zapisničar, oružar, novinari).

U Pakracu bez lokalnog derbija 12 godina

Prvenstvenu utakmicu ova dva kluba u Pakracu nisu odigrali od 2008. godine, a razlog je bio taj što godinama nisu bili u istoj ligi. Te jeseni je Lipik nakon što je u proljeće bio prvi u županijskoj ligi otišao u veći rang. Već iduće godine i Hajduk je osvojio prvo mjesto i otišao u veći rang, 4. ligu. No Lipik je bio također prvak i ponovo otišao rang više tako da je ponovo izostala prvenstvena utakmica ova dva susjeda. Naredne godine je došlo do financijskog kolapsa u NK Lipiku radi čega su kao novoosnovani klub krenuli od početka, iz najniže lige probijajući se narednih pet godina kroz tri ranga županijskih liga da bi se u jesen 2019. ponovo našli u istom rangu s Hajdukom – Međužupanijskoj ligi Brod-Požega, četvrtom kvalitetnom razredu.
Ždrijeb je odlučio da se prošle jeseni nakon 11 godina prvenstvena utakmica odigra u posljednjem kolu, lanjskog studenog, u Lipiku. Prijek toga službeno utakmicu, također u Lipiku, su ova dva kluba odigrali u kolovozu iste godine, kada je u 1. kolu županijskog kupa Hajduk slavio 2:1. No Lipičani su se revanširali u važnijoj, prvenstvenoj utakmici pobijedivši golovima Kafke i Jiraseka s 3:0. Kako je prvenstvo u ožujku prekinuto do proljetnog uzvrata u Pakracu nije došlo tako da je sutrašnja utakmica prva takva nakon 12 godina. Nažalost bez publike.

Različite forme i raspoloženja

Lokalni derbi je ujedno i susjedski derbi na tablici. Nakon 11 kola Hajduk je sa 17 bodova sedmi, a Lipik s bodom manje odmah do njih. No sudeći prema posljednjim rezultatima, raspoloženje i forma su obrnuti. Hajduk je odlično krenuo u prvenstvo i u prvih pet kola bez poraza ubilježio 11 bodova. Lipik je uz puno teži raspored zabilježio tek jednu pobjedu. No u posljednja tri kola Hajduk je zabilježio sva tri poraza uz katastrofalnu gol razliku 1:11. Lipik je pak u istom razdoblju ostvario dvije pobjede i jednu neriješenu uz gol razliku 11:5, tako da jedni žele prekinuti niz, a drugi nastaviti.
Što se tiče sastava on će u oba kluba biti nepoznat sve do sat prije početka utakmice. Sigurno je da trener Hajduka Tomislav Kužilek ne može koristiti Željka Popovića koji je prošlog vikenda dobio crveni karton u Vidovcima, dok trener Lipika Mario Milašinović ne može računati na kartonirane Emira Behramija i Antuna Lesičeka. No uz suspendirane uvijek ima i povrijeđenih igrača čiji nastup je neizvjestan do pred početak utakmice, a uslijed izolacije i samoizolacije ove jeseni je prisutna stalna opasnost za još neke neočekivane izostanke.
U svakom slučaju pred nama je zanimljiva utakmica. Prognoza vremena za ovo doba godine je dobra, travnjak na stadionu solidan. Za ambijent pravog derbija nedostajat će samo gledatelji. Šteta. No nogometaši i nogometni djelatnici su sretni da se u ovim epidemiološkim uvjetima utakmice igraju i pod ovakvim okolnostima.