Uz dosad objavljene, javnim pozivom za sufinanciranje javnih potreba iz gradskog proračuna 11. siječnja Sportska zajednica Grada Pakraca je pozvala udruge i pojedince da kandidiraju svoje potrebe u domeni sporta prema prioritetima i kriterijima koji su definirani od strane njihovih upravnih tijela. Poziv se prvenstveno odnosi na 20 sportskih udruga koje su članice Zajednice uz uvjet da imaju najmanje godinu dana staža, mada drugima nije zabranjeno kandidiranje.

Ovaj postupak koji se u Pakracu primjenjuje unazad dvije godine podrazumijeva da gradski vijećnici na prijedlog gradonačelnice svotu proračunskih novaca namijenjenih takozvanom „živom“ sportu prebacuju na račun zajednice koja onda taj novac transferira udrugama prema rezultatima natječaja. Ove godine ta stavka iznosi 702.000 kuna i u odnosu na lanjski proračun porasla je za 42.000 (6 posto). Najmanji mogući iznos sufinanciranja po projektu iznosi 1.000, a najveći 350.000 kuna. Sve detalje i postupak zainteresirani mogu saznati iz javnog poziva objavljenog na službenim internetskim stranicama Grada i Sportske zajednice. Rok za predaju prijave po ovom Javnom pozivu je 20 dana od dana objave, a traje do  31. siječnja.

No, ovih 702.000 nisu sva sredstva namijenjena sportu u ovogodišnjem pakračkom proračunu.

Ukupna stavka „Programska djelatnost sporta i tehničke kulture“ iznosi nevjerojatnih 4,5 milijuna kuna što je povećanje za 5,5 puta (550 posto) u odnosu na lanjski proračun. U njoj je prisutno oko 3 milijuna kuna kojima će se u ovoj godini, uz proračun, nadaju  i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja te ponajviše (ugovorom osigurano) Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirati energetska obnova pakračke sportske dvorane, tako da je u proračunu za sport prisutan s oko milijun i pol kuna vlastitih sredstava. Onih oko 800.000 kuna s kojima ne raspolaže Sportska zajednica odnosi se na proračunska  ulaganja u izgradnju, održavanje i modernizaciju sportskih objekata u vlasništvu Grada. Osim već spomenute dvorane, to su još SRC „Omanovac“ (100.000), skatepark (30.000),  teniski tereni (20.000), gradski stadion (90.000), stara kuglana na Pilani (400.000 - predviđeno sredstvima Ruralnog razvoja), SRC Matkovac (20.000). Pored toga 60.000 kuna je namijenjeno obilježavanju stote obljetnice postojanja NK „Hajduka“, te 5000 kuna donacija građanima za sportske uspjehe. Izvan te proračunske stavke za sport postoji još 20.000 kuna namijenjenih  organizaciji malonogometnog turnira u sklopu „Pakračkog ljeta“.

Sportska zajednica bez proračunskih novaca

Vrijedno je zabilježiti da u raspodjeli proračunskih sredstava namijenjenih sportu nije zabilježena stavka plaće za tajnika Zajednice i njihovi ostali administrativni i drugi troškovi te pet djelatnika koji rade na održavanju dvorane, kuglane i teniskih terena. Kako je rekao tajnik Denis Relota, oni ta sredstva osiguravaju kroz najam tih objekata. To napominjemo iz razloga što je prije više od dvije godine, kada je pokrenut ovaj model financiranja među sportskim volonterima, bio prisutan strah da će dio proračunskog novca namijenjenog „živom“ sportu završiti u plaći i drugim troškovima Sportske zajednice.