Skromnom i dostojanstvenom svečanosti te tradicionalnim natjecanjem „Derby Pakrac“ Sportski klub uzgajivača goluba listonoša „Pakrac“ danas kod njihovog golubinjaka na Praulji, obilježava 50 godina postojanja.

Obraćajući se članovima Kluba i gostima, predsjednik Zdenko Majstorović zahvalio je osnivačima, članovima kluba i svim onima koji su omogućili da se danas obilježava 50 godina organiziranog uzgoja golubova u Pakracu. Govoreći o razvoju kluba tajnik Darko Almaši je podsjetio i na osnivače istaknuvši među ostalima zasluge pokojnih Mire Dragišića, Franje Talena i Josipa Nemeta koji su inicirali okupljanje pakračkih uzgajivača i tako omogućili razvoj ove humane i sportske aktivnosti u Pakracu.

U povodu ovog jubileja predstavnik Hrvatskog saveza klubova uzgajivača golubova listonoša je uručio Klubu počasnu diplomu za doprinos za razvoj golubarstva, a pismeno priznanje je dobio i Darko Almaši.

Čestitke i pohvale za rad je izrekao i dogradonačelnik Marijan Širac poželjevši članovima kluba uspješni današnji Derbi, ali i puno drugih zadovoljstava u daljnjoj aktivnosti. Gostima iz Austrije i Slovenije je poželio ugodan boravak u Pakracu. Denis Relota, tajnik Sporstke zajednice Grada Pakraca, naglasio je da 50 godina nije lako održavati rad jednog kluba na čemu im je čestitao i pohvalio dobru suradnju sa Zajednicom. Čestitke je Klub dobio i od gostiju iz Austrije koji su naglasili da se uvijek u Pakracu dobro osjećaju.

SKUGL Pakrac danas ima devet redovnih članova i četiri počasna koji uzgajaju između 500 i  600 golubova, što letača što matičara.

Dio programa je bilo i potpisivanje Povelje o suradnji na području golubarskog sporta koji je naš SKUGL potpisao s prijateljima iz klubova „Wörtherseebote“ i „Goldeckbote“ iz Austrije te „Pismonoša“ iz Slovenije.

Drugi dio ove golubarske manifestacije je 8. Derbi Pakrac koji je počeo prije više od mjesec dana kroz četiri leta s udaljenosti od 90 do 250 kilometara,  a danas će završiti finalnim letom koji je počeo jutros u 7,15 sati u austrijskom mjestu Poysdorf, sjeveroistočno od Beča, 364 kilometra zračne linije od Pakraca. Golubari očekuju da će najuspješniji golubovi tu udaljenost preletjeti za manje od pet sati, a posljednji za dva dana o čemu ćemo izvjestiti u ponedjeljak.

Očekujući povratak golubova sa završnog leta Derby Pakrac golubari će poslijepodne imati i aukciju mladih golubova. Početna cijena goluba iznosi 30 eura, a očekivanja su da će najvrijedniji primjerci dosegnuti cijenu i od stotinu eura.