Po 24. put Pakrački list pokreće izbor sportaša godine Grada Pakraca za prethodnu godinu. Kao i posljednje dvije godine partner nam je Sportska zajednica Grada Pakraca koja će osigurati nagradu od tisuću kuna, a List prigodno sportsko priznanje. Dobitnika će izabrati povjerenstvo u koje će Sportska zajednica imenovati tri člana, a naše uredništvo dva.

Između koga će povjerenstvo izabrati dobitnika odlučit će sportski klubovi. Oni do petka 10. veljače trebaju u uredništvo mailom, faksom, klasičnom poštom ili osobno dostaviti  prijedloge s opisom postignutih rezultata u 2016. godini, kao i druge sportske kvalitete kandidata. Potencijalni kandidati su svi sportaši koji igraju za pakračke klubove, ali i stanovnici našeg grada koji igraju u klubovima drugih gradova. Osim rezultata kandidat treba posjedovati i primjerno sportsko ponašanje, eventualno rad s mladima uzrastima, sportsku edukaciju  i druge kvalitete pri čemu treba biti stariji od 16 godina. Ovaj tekst je ujedno i jedini formalni poziv klubovima za kandidiranje u istaknutom roku.

Rezultati izbora će biti objavljeni u broju Lista koji izlazi 17. veljače, a nagrada uručena u sklopu prigodne svečanosti koja će biti organizirana u ožujku u sklopu obilježavanja Dana Grada.

Lani Zvonko Gnezda

Lani je najbolji sportaš bio kuglaš Zvonko Gnezda, a preklani nogometaš Adriano Baškiera. Ranijih godina su to bili i rukometaši(ce), ribiči(kinje), streličari, biciklisti, motoristi...., dakle nikada nismo favorizirali niti jedan sport. Stoga su i ove godine šanse za sve podjednake, a izbor će obaviti sportski djelatnici koji znaju prepoznati domete i kvalitete sportskih rezultata u amaterskim prilikama u kojima djeluju naši sportaši.

Mala smo sredina, financijski poprilično limitirani što sve skupa određuje i sportske domete. Stoga treba najbolje i najupornije i nagraditi. Kandidata koji to zaslužuju zasigurno ima. Podsjetit ćemo na neke.

Streličari, Vondrak, Tesssari....?

Streličari iza sebe imaju sezonu u kojoj su nastupili na 25 natjecanja i osvojili ukupno 65 zlatnih, 23 srebrne i 18 brončanih medalja. Pritom su osvojili sedam naslova državnih prvaka, petero ih je nastupilo na svjetskom prvenstvu, a četvero je dobilo status kategoriziranog sportaša. Netko od njih zasigurno zaslužuje konkurirati za naslov sportaša godine. Nogometaši Hajduka su se lani natjecali u 4. ligi i ostvarili cilj – osigurali opstanak. Jesenas su imali vrlo solidnu sezonu, tako da ovog proljeća ne moraju previše strahovati za opstanak u vrlo zahtjevom rangu.  Pored toga juniori su jesenski prvaci. Dinamo iz Badljevine je napokon osvojio dugo željenu titulu prvaka i makao se iz zadnje lige. Obriježani već godinama nisu u zadnjoj ligi. Neki naši mladi sugrađani lani su postali i profesionalni nogometaši igrajući u prvoj i drugoj ligi.  Nekoga treba istaknuti.

Kuglači „Pakraca“ nakon uspješne sezone u drugoj ligi nisu uspjeli u kvalifikacijama za najkvalitetniji hrvatski razred, ali solidno su jesenas odigrali prvenstvo u 1.B hrvatskoj kuglačkoj ligi gdje im svi protivnici dolaze iz većih i bogatijih sredina. „Papuk“ je opstao u drugoligaškoj konkurenciji, dva nam se kluba natječu u trećoj ligi. Kandidata dakle mora postojati.

Rukometaši su napredovali jedan rang i sada igraju u solidnoj drugoj ligi. Mladi su, ali se natječu s iskusnijim ekipama i zasigurno napreduju.

Biciklisti su polunatjecateljski, polurekreativno odvezli brojne utrke po cijeloj Slavoniji gdje su se sretali i s međunarodnom konkurencijom.

Već dva puta birani za sportaša godine ribolovac Dejan Vondrak iza sebe ima ponovo dobru sezonu što znači da je opet jedan od najuspješnijih hrvatskih ribiča što je dokazao i nastupom za reprezentaciju natječući se na najvećim svjetskim natjecanjima. Od lani društvo u tom rangu u SRD iz Sunje  mu pravi i Sandi Matijašević.

U ligaška natjecanja lani su se uključili i stolnotenisači. U sportu se uvijek mora krenuti od dna. Oni su u prvoj sezoni tu ligu uspješno apsolvirali te postali članovi ranga više.

Lani je naš grad dobio predstavnika u jednom posve novom sportu koji je u svijetu u velikom uzletu. Riječ je o triatloncu Tomislavu Tessariju koji iza sebe ima nekoliko solidnih nastupa u ovom izuzetno zahtjevnom sportu koji se sastoji  od približno više od četiri sata neprekidnog plivanja, bicikliranja i trčanja.

I kandidiranje je priznanje

Kandidata dakle ima. Na klubovima je da predlože najistaknutije. Pobijediti, kao što to obično u sportu biva, može samo jedan. No već i sama  kandidatura je priznanje i potvrda da je nečiji rad i sportski pristup u okruženju prepoznat. Stoga ovaj poziv u klubovima  nemojte zanemariti.