slika kulinarska

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik u sklopu projekta „Zajedno u drugu mladost“  u četvrtak, 08.09.2022. u 16:00h organiziraju zadnju od predviđenih osam kulinarskih radionica za umirovljenike. Radionica će se održati u  prostoru Matice umirovljenika Pakrac - Lipik na adresi Augusta Cesarca 7, a voditi će ju Robert Klobučarević, savjetnik za prehranu.

Unosom  hrane svakodnevno utječemo na naše zdravlje, međutim koliko svi mi zapravo o tome razmišljamo? Danas, nažalost, zbog ubrzanog načina života,  malo ili nimalo. Slobodnog vremena sve je manje, a jesti zdravo je sve veći izazov. Kao suprotnost ubrzanom načinu života se razvija jedan sasvim drugačiji način prehrane i stila života – raw food ili sirova hrana. Sirova hrana je ona koju unosimo u organizam, a nije izložena djelovanju visokih temperatura. Tu se ne radi isključivo o unosu nekuhanog i neprerađenog voća i povrća, kao što samo ime govori, već se namirnice ne smiju termički obrađivati na temperaturi iznad 45 stupnjeva jer se smatra da se u tom procesu gubi vrijednost enzima koji su potrebni za što bolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koji se nalaze u hrani. Na kulinarskoj radionici s temom „Sirova hrana“ će se pripremiti i degustirati tri obroka živopisnih naziva: „Šareni trio juha“, „Dugina salata“, „Snjegovićev desert“.

S obzirom da je broj sudionika ograničen pozvani su svi zainteresirani da se što prije prijave za sudjelovanje na broj jedne od koordinatorica projekta:

Brigita Ražov: 098/256-717

Ruža Vulinović: 095/575-7147

Projekt „Zajedno u drugu mladost“ započeo je u listopadu 2020. i provodit će se do listopada 2022. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,5 milijuna kuna, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna. Projekt je pripremila LRA Poduzetnički centar Pakrac.

logo skupni 4 12

lenta 2 11