glavna pečuh

Dana 31.08.2022.g. u 6:00 sati, grupa od 48 umirovljenika, predvođena provoditeljima aktivnosti, koordinatorima, Brigitom Ražov i Ružom Vulinović  te uz pomoć dvije volonterke, krenula je na izlet i zajedničko druženje u Pečuh.

Uz kratko zadržavanje na samoj granici zbog pregleda putnih isprava, krenuli su dalje te se zaustavili putem i prošetali i lijepim malenim gradom Sigetvarom. Sigetvar je u prošlosti bio najjača utvrda Južnog Zadunavlja, utvrda koju je junački branio i pred kojom je poginuo naš ban Nikola Šubić Zrinski.

Vidjeli  su  i park mađarsko – turskog prijateljstva, u kojem je bio turski tabor prilikom opsade Sigetvara. Tamo je  pokopana utroba glasovitog Sulejmana, dok mu je samo tijelo balzamirano i preneseno u Tursku.

31.08.2022.21 Medium

Nastavili su dalje, za Pečuh. Grad ih je oduševio ljepotom te su u pratnji  vodičke obišli gotovo sve znamenitosti; Ulicu Kiraly, Szeceny trg, Gazi Kasim Pašinu đžamiju, gradsku vijećnicu, biskupsku tvrđavu, kazalište i divnu katedralu Svetog Petra i Pavla.

Nakon zajedničkog razgledavanja, ostatak vremena do dogovorenog kretanja natrag  proveli  su u vlastitom aranžmanu, rasporedivši se u nekoliko grupa. Tako je netko odabrao ručak u restoranu, netko je još malo uživao u sunčanom danu i upijao ljepote samog grada uz sendvič ili sladoled.

Iz Pečuha su krenuli nešto nakon 18h te su u Pakrac stigli u 22 sata složni u zaključku da je ovo bio izlet za pamćenje.

Izlet je organiziran u sklopu projekta Zajedno u drugu mladost, koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Republike Hrvatske (15%).

Putovanje je organizirano putem KAP j.d.o.za promet i usluge – Križevci, koji je za pohvalu jer već  dugi niz godina  pruža usluge prijevoza našoj Matici te je i daleko povoljniji cijenom usluge od ostalih prijevoznika.

31.08.2022.03

logo skupni 4 12

lenta 2 11