banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

FOTOGRAFIJA

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik u sklopu provedbe 1,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Zajedno u drugu mladost“ koji je pripremio Poduzetnički centar Pakrac organiziraju predavanje za umirovljenike na temu „Urinarna inkontinencija“.

Urinarna inkontinencija predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a dolazi u različitim oblicima – od povremenog ‘bježanja’ mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće. Osim što predstavlja zdravstveni problem, često je i značajni socijalni problem koji utječe na kvalitetu života osobe, a često i cijele obitelji. Urinarna inkontinencija pogađa muškarce i žene u svim dobnim skupinama. Ipak češće se pojavljuje kod starijih osoba, a zbog strukture urinarnog trakta češće pogađa žene. Procjenjuje se da je 26% žena u dobi između 30 i 59 godina primijetilo inkontinenciju, dok kod žena iznad 60 godina ovaj postotak dolazi do 38%. U starijoj dobi žena ova pojava se pojačava zbog nedostatka hormona. S druge strane, procjenjuje se da je 17% muškaraca iznad 60 godina iskusilo urinarnu inkontinenciju, a taj postotak se povećava s godinama. Generalno gledajući, problemi kontrole mjehura utječu na oko 5% populacije i čak 20% starijih od 40 godina.

Inkontinencija se može liječiti primjenom različitih lijekova koji poboljšavaju funkciju mjehura, vježbanjem posebnih vježbi koje poboljšavaju kontinenciju, a uzrok ovog problema se može i kirurški odstraniti, ukoliko postoji mogućnost za to.

Sven Nikles, dr.med., specijalist urologije u Kliničkom bolničkom centru „Sestre milosrdnice“ Zagreb će u prostoru Matice umirovljenika na adresi Augusta Cesarca 7 u petak, 17.06.2022. u 19h održati predavanje  s ciljem unapređenja i promicanja znanja o urinarnoj inkontinenciji te pravovremenoj prevenciji, dijagnostici i liječenju.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na broj jedne od koordinatorica projekta:

Brigita Ražov: 098/256-717

Ruža Vulinović: 099/575-7147

logo skupni 4 2

lenta 2 1

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić