prihvacanje gubitka

Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac i Matica umirovljenika Pakrac – Lipik u sklopu provedbe 1,5 milijuna kuna vrijednog EU projekta „Zajedno u drugu mladost“  u prostoru Matice umirovljenika na adresi Augusta Cesarca 7, u četvrtak, 28.04.2022. u 17h organiziraju predavanje za umirovljenike na temu „Prihvaćanje gubitka i proces žalovanja“.

Žalovanje je prirodni odgovor na gubitak. Riječ je o emocionalnoj patnji koju osjećamo kada izgubimo nekoga ili nešto što smo voljeli. Tuga se ne podnosi lako i možemo iskusiti razne vrste teških, a nerijetko i neočekivanih osjećaja, od šoka i bijesa do nevjerice, osjećaja krivnje i duboke tuge. Ta psihička bol može utjecati na mentalno zdravlje te remetiti san, izazvati gubitak apetita, a gotovo uvijek i teškoće s koncentracijom. Iako se najčešće govori o godini dana kao periodu koji je potreban da bismo tugu „odradili“ i krenuli dalje, to razdoblje je također vrlo individualno. Za neke ljude zaokupljenost osobama kojih više nema ne poznaje takva vremenska ograničenja. U nekim slučajevima ona seže od trenutka smrti voljene osobe pa sve do smrti osobe koja tuguje.

Je li to normalno? Koliko bi proces žalovanja uopće trebao trajati? Kako pomoći osobi koja ga prolazi? Na ova i druga pitanja povezana uz fenomen gubitka, na predavanju u prostorijama udruge “Matica umirovljenika Pakrac - Lipik”, odgovore će ponuditi profesorica psihologije Nataša Major. 

Molimo zainteresirane da zbog ograničenog broja mjesta obavezno najave svoj dolazak na broj jedne od koordinatorica projekta:

Brigita Ražov: 098/256-717

Ruža Vulinović: 099/575-7147

logo skupni 2

lenta 1 1 1