ivana baner Medium

Prošlo je 20 od predviđenih 24 mjeseca za provođenje projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“, koji od lanjskog svibnja provodi Nogometni klub Hajduk Pakrac ukupne vrijednosti 1.378.515,42 kuna i u punom iznosu nepovratno su sredstva osigurali Republika Hrvatska (15 posto) i Europski socijalni fond (85 posto). Dio projekta sadrži dvije obimne psihološke teme: „Nenasilna komunikacija i tolerancija“ i „Zajedničke aktivnosti djece i roditelja“ na kojima su sudionici imali, ili će još imati, prilike kroz više radionica i predavanja upoznati se s različitim saznanjima i problemima s ovog područja. Njih, kao i dodatno  individualno psihološka savjetovanja,  provodi pakračka psihologinja Ivana Marin koju smo stoga zamolili da s nama podijeli iskustva ovog dosadašnjeg rada.

Kroz  temu „Nenasilna komunikacija i tolerancija“ održano je, ili će tek biti ukupno šest različitih radionica različitih naziva: identitet, predrasude i stereotipi, sukob, nenasilno rješavanje sukoba, osjećaji i potrebe, nenasilno djelovanje – doprinos nenasilju u školi i razredu. Što su one imale za cilj?

Ciklus od šest radionica osmišljen je za djecu viših razreda osnovne škole i za tinejdžere kako bi se educirali i upoznali s turbulentnim razdobljem adolescencije te kako bi im se pružila podrška u nošenju sa  svakodnevnim životom. Teme radionica bile su prilagođene razvojnim interesima djece i mladih. Nadalje, naglasak je bio i na važnosti bavljenja sportom i kako rekreacija djeluje na mentalno zdravlje.

Tko su njihovi sudionici i kakav je bio odaziv?

Odaziv sudionika je bio dobar, zahvaljujući njihovim trenerima i dobroj komunikaciji voditelja projekta i kluba.

Što je sudionike najviše interesiralo?

Najviše su bili zainteresirani za psihosocijalne radionice na kojima su se obrađivale teme vezane uz njihove aktualne probleme kao što je učenje, školske ocjene, odnos s prijateljima i slično.

Kroz radionicu „Zajedničke aktivnosti djece i roditelja“ koje su organizirane jednom mjesečno, odnosno 20 puta kroz projekt, družili su se djeca i roditelji. Koje su pri tom provedene  konkretne aktivnosti?

Osim djece i tinejdžera, u projektu su sudjelovali i njihovi roditelji, s obzirom da je jedan od ciljeva projekta  bio osnažiti roditelje u roditeljstvu i poboljšati komunikaciju s djecom te naći načina da kvalitetno provedu vrijeme zajedno. To se ostvarilo kroz povezujuće aktivnosti poput igranja društvenih igara, interaktivnih psihosocijalnih radionica, prakticiranja tehnika relaksacije i slično.

ivana stadion Medium

S kakvim rezultatima?

Sudeći po dobroj atmosferi tijekom radionica, i roditelji i djeca su se dobro osjećali i međusobno povezali.

Što polaznike ovih radionica očekuje još do kraja projekta?

Očekuje ih još jedna radionica iz ciklusa o nenasilnoj komunikaciji te devet susreta zajedničkih aktivnosti djece i roditelja.

Ima li prostora da se u njega uključe novi korisnici?

Uvijek postoji mogućnost naknadnog uključivanja, s obzirom da je projekt namijenjen djeci koja se bave bilo kojim oblikom sporta i njihovim roditeljima.

Treći psihološki segment ovog projekta su bila  individualna psihološka savjetovanja. Tko je koristio tu mogućnost i s kakvim problemima?

Zbog zaštite korisnika psihološkog savjetovanja ne mogu spominjati tematiku s kojom su se javljali, no uzimajući u obzir situaciju s pandemijom zadnje dvije godine i promjene koje je ona donijela, jasno je za zaključiti da su se javljali oni ljudi kojima je bilo važno očuvati svoje mentalno zdravlje.

Zbog sve veće dinamike življenja i sve prisutnijeg stresa u društvu psihologija je sve popularnija znanost koja postaje sve prisutnije u svakodnevici. Naše udruge unazad dvije-tri godine provode puno projekata sličnih ovom, sufinanciranih od Europske unije, konkretno Europskog socijalnog fonda. Ima li prostora i potrebe da se u nekom njihovom dijelu uključuju psihološke teme i psiholog na način sličan ovom?  

Vjerujem da potreba za besplatnim psihološkim savjetovanjem ima sve više, posebice s aspekta poskupljenja troškova svakodnevnog života koje je prisutan u svim segmentima života, od vrtićke do odrasle dobi te se nadam da će projekata u kojima je psiholog uključen na našem području biti sve više.

lenta lampsi

nk hajduk logo

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost „NK Hajduka“ Pakrac.