škola nepušenja foto page 001U sklopu provedbe projekta „Revitalizacija Društvenog centra Pakrac“ održana  je radionica „Škole nepušenja“. Na radionici su prisustvovali mladi od 12 godina, koji su u pubertetskoj fazi i rizična su skupina s obzirom na dob i želje eksperimentiranju i dokazivanja u društvu. Kroz radionice ukazati će im se posljedice pušenja te koje trajne posljedice mogu izazvati. Do sada su se održane dvije od ukupno pet radionica predviđene projektom.

Oko trećina osoba koje eksperimentiraju s cigaretama postaju redoviti pušači. Ovisnost o nikotinu je teška ovisnost s malom stopom pušača koji uspiju trajno prestati pušiti. Oko dvije trećine pušača željelo bi prestati pušiti, trećina to i pokušava svake godine, ali manje od 3 % njih u tome doista uspije. Od ukupnog broja pušača koji prebole akutni infarkt miokarda, obole od kronične opstruktivne plućne bolesti, karcinoma usne šupljine, grla, jednjaka i drugih medicinskih posljedica pušenja, 50 % njih se ponovo vrati pušenju. Cilj programa je osvijesti mlade o štetnosti pušenja. Školu nepušenja je održala  dipl .med. techn. Ljerka Švajghart.

Vrijednost cjelokupnog projekta„Revitalizacija Društvenog centra Pakrac“  iznosi 1.378.515,42 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

lenta lampsi

nk hajduk logo

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost „NK Hajduka“ Pakrac.