banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić

bolnica prilagodba

„Bolnica Pakrac želi svojim radom biti na raspolaganju svim pacijentima te svakodnevno radi na poboljšanju kvalitete i dostupnosti zdravstvene skrbi. Čast nam je i zadovoljstvo biti partnerom na projektu „Nismo sami“ gdje smo imali prilike upoznati se i prilagoditi se specifičnim potrebama jednog dijela naših pacijenata kako bi im olakšali pristup zdravstvenoj zaštiti, koje nismo mogli u potpunosti prethodno prepoznati. Nadamo se da će naši pacijenti biti zadovoljni te da ćemo zajedno nastaviti raditi u interesu svih naših korisnika“, rekla je Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana Pakrac povodom završne konferencije projekta održane u ponedjeljak, 25. listopada.

Postavljanjem vanjskih staza vodilja i taktilne karte bolnice na ulazu u sam objekt, bit će završeni svi radovi vezani uz prilagodbu i adaptaciju bolnice potrebama slijepih i slabovidnih pacijenata, istaknuo je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih Pakrac – Lipik koja je inicirala aktivnosti ovog sveobuhvatnog projekta. „Završetkom radova, naša bolnice neće biti samo prva bolnica u ovom dijelu Hrvatske već i druga bolnica u državi koja je u potpunosti izvršila navedenu prilagodbu. Izuzetno nam je drago jer je kroz našu inicijativu ova u budućnosti neizbježna stavka u izjednačavanju mogućnosti osobama s invaliditetom tako kvalitetno i uspješno riješena korištenjem sredstava Europske unije i to iz fonda koji nije prvenstveno namijenjen ovakvim pothvatima“, naglasio je Kovačić te dodao da sam natječaj na koji su se javili nije inicijalno predviđao ovakvu vrstu aktivnosti no oni su se odlučili umjesto ulaganja u opremu za samu udrugu i aktivnosti za članove udruge, predložiti provedbu ove aktivnosti koja ima dugoročan utjecaj na našu zajednicu i koja će olakšati ne samo sadašnjost već i pristup budućim pacijentima bolnice – slijepim i slabovidnim osobama. „Naš rad je općenito uvijek usmjeren na dugoročne rezultate, a ne samo na zadovoljenje potreba postojećih članova i korisnika.“

materijali na braici

Radovi na prilagodbi bolnice potrebama slijepih i visokoslabovidnih pacijenata su uključivali postavljanje staza vodilja u unutrašnjosti i vanjskom dijelu oko bolnice, nabavku potrebne opreme: bolničkih pisanih materijala i uputa za pacijente na Braillovom pismu, materijale snimljene u zvučnom obliku te zvučne reproduktore i elektronska povećala, kao i označavanje ordinacija unutar bolnice natpisima na Braillovom pismu. Ukupna vrijednost radova i opreme je iznosila 155.642,56 Kuna, a sve radove je izvelo poduzeće TIFLOTEHNA d.o.o. iz Zagreba.  

radnici

Osim fizičke prilagodbe bolnice, Udruga slijepih Pakrac – Lipik je u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih organizirala jednodnevnu edukaciju osoba koje rade u sustavu zdravstva i njege odnosno socijalne skrbi o pristupu i komunikaciji sa slijepim osobama. 

predavanje slijepi

Sve aktivnosti provedene su u okviru projekta „Nismo sami“ odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda, a zajednički ga provode Grad Pakrac i partneri: Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ, Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Cilj projekta je inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija te osnažiti i educirati stručnjake koji dolaze u kontakt sa osobama s invaliditetom.

OP ULJP ESF logo lenta i napis

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.
Maletić