drustvene igre

Prošlo je 16 od predviđenih 24 mjeseca za provođenje projekta „Revitalizacija društvenog centra Pakrac“, koji od lanjskog svibnja provodi Nogometni klub Hajduk Pakrac ukupne vrijednosti 1.378.515,42 kuna i u punom iznosu nepovratno su sredstva osigurali Republika Hrvatska (15 posto) i Europski socijalni fond (85 posto). Dakle sada smo na otprilike dvije trećina projekta. Što je sve do sada odrađeno, na što je novac potrošen, kakva je dobiti za grad i što je još u planu, upitali smo Danijelu  Galijaš, voditeljicu projekta. U jučer objavljenom razgovoru najviše smo se bavili investicijama u prostor i opremu, a danas razgovaramo o društvenim aspektima projekta.

Koliko je u ovih 16 mjeseci bilo edukativnih i zabavnih sadržaja?

Što se tiče edukativnih i zabavnih  aktivnosti do sada ih je održano 60-ak. Aktivnosti  koje se provode u prisutnosti predavača „Edukacija i menađžment volontera“, Tečaj zdrave prehrane (koja se je odvijala u dvodnevnim radionicama), „Poduzetništvo mladih“, „Zdravstvene radionice“, „Sigurnost na internetu“, “Nenasilne komunikacije i tolerancije „ koja je vodila Ivane Marin mag.psych.

Aktivnosti poput „Sportska rekreacija“, „Vježbajmo zajedno“, „Društvene i edukativne igre mladih“, „Glazbene i filmske večeri“  provode se u prisutnosti volontera.

Danijela stadion

Tko su bili sudionici radionica i koliko su one bile posjećene?

Sudionici radionica su djeca koja redovito treniraju u klubu, mladi grada Pakraca i okolice i njihovi roditelji. Radionicu u prosjeku posjeti desetero djece ili odraslih osoba. Dob polaznika na radionicama kreće se  od 7 do 50-ak godina. Tema radionice određuje koja populacija će prisustvovati. Najmlađi su pokazali interes za radionice „Sigurnost na internetu“, „Društvene i edukativne igre“, „Zajedničkim aktivnostima djece i roditelja“ koje se provode s Ivanom Marin, mag.psych zaposlenicom NK Hajduka Pakrac. Tinejdžerska dob pokazala je interes za edukacije „Poduzetništvo mladih“, „Zdravstvene radionice“ i „Društvene i edukativne igre“i „Glazbene i filmske večeri“. Tečaj „Zdrave prehrane“ i „Zdravstvena radionice“ privukao je interes dobi u prosjeku između 30 između 50 godina.

 Kroz dosadašnje radionice uključeno je 18 volontera koji su sudjelovali u pripremi održavanja radionica kroz ovih 14 mjeseci provedbe projekta. 

Tko su bili predavači?

Predavači su pretežno lokalni.  Profil predavača dirigiran je samim uputama za prijavitelje, koje su zahtijevale  određene kvalifikacije predavača.

Pri odabiru predavača vodili smo se s tim da svaki predavač da bi prenio ono najbitnije mora imati i prakse u onom o čemu predaje. Svi oni su zaposleni i bave se poslom o kojem predaju, na taj su način ponudili najkvalitetniju uslugu.

Za edukaciju „Menađžment volontera“ angažirana je udruga „Krugovi“ iz Zagreba s zavidnim referencama i dugogodišnjim iskustvom u volontiranju i teorijskim znanjem o volontiranju  na najbolji način prezentirali smisao volontiranja. Edukacije „Sigurnosti na internetu“ održao je Martin Sić magistar inženjer računarstva

Tečaj „Zdrave prehrane“ održali su Helena Mateš, dipl. ing. preh. teh. voditelj Odjela za dijetetiku i prehranu i Marko Ljevar završio na  ugostiteljskom veleučilištu za majstor kuhar specijalist.

priprema hrane

„Zdravstvene radionice“ održala je Đurđica Stokić mag. med. techn, glavna sestra OŽB bolnice Pakrac. Radionice „Poduzetništvo mladih“ održao je Vladimir Gazić Stručni prvostupnik Baccalaureus s dugogodišnjim iskustvom u poduzetništvu.

Koliko je osoba do sada bilo zaposleno i koje su im plaće?

Od početka projekta zaposlena su 3 djelatnika, voditelj projekta, koordinator aktivnosti i projekt asistent/financijski stručnjak, dok je psiholog zaposlen 6 mjeseci nakon provedbe kako je predviđeno projektom.  Edukacije su plaćene Ugovorom o djelu iznosima ovisno o broju održanih radionica i kompleksnosti radionice, a sve u skladu tržišnim cijenama. Iznose plaće nažalost ne mogu reći niti iznose ugovora o djelu

Kakvu korist od projekta ima grad?

Ovim projektom grad Pakrac dobio je uspostavljeni Društveni centar u revitaliziranom javnom prostoru koji se nalazi u vlasništvu Grada Pakraca, a doprinio je unapređenju  i suradnji organizacija civilnog društva i lokalne zajednice u korištenju prostora. Aktivnostima projekta i uslugama prilagođenim potrebama zajednice povećala se je  iskorištenost javnog prostora društvenog centra koji se ponovnim stavljanjem u funkciju dobio prostor na raspolaganje organizacijama civilnog društva i lokalnoj zajednici. Edukacijom za volontere i aktivnosti  unaprijedio se je kapaciteti organizacija civilnog društva za lokalni razvoj. Uspostavom Društvenog centra Pakrac u revitaliziranom javnom prostoru kroz civilno-javno partnerstvo utječe se na promjenu dviju politika, prostorne i društvene. Prostorna politika na način da se dio prostornih resursa uključuje u model koji omogućava građanima kontrolu prenamjene prostora i građevinskih radova, od planiranja do nabave i izvršenja posla. Na taj se način otvara prostor za uključivanje socijalnih i društvenih kriterija u prostorno planiranje. Društvena politika se mijenja tako što društveni sustav kooptira društvene prakse koje ne pripadaju tradicionalnom shvaćanju društvenog djelovanja, iako nastaju u suglasju i sudjelovanju s tradicionalnim društvenim praksama.

Novim Društvenim centrom osigurao  se je prostorni uvjeti za razvoj postojećih i uvođenje novih programa udruga namijenjenih lokalnoj zajednici. Aktivnosti koje  se odvijaju u Društvenom centru su prilagođene potrebama zajednice. Takav centar zajednici nudi osjećaj pripadnosti i solidarnosti; to je nekonvencionalno mjesto za druženje, opuštanje, razgovor, susrete, produkciju, prezentaciju, edukaciju, savjetovanje i informiranje.

U projektu zastupljen je i lokalni medij koji ima ulogu promocije projekta i obavještavanja i informiranje o provedbi radionica i projekta općenito.

Koje su aktivnosti ostale još za provoditi?

Niti jedna aktivnost što se tiče edukacija nije u potpunosti završila. S obzirom da se radi o velikom broju edukacija one se  odvijati kroz cijelo razdoblje provedbe projekta s minimalno 5 aktivnosti mjesečno kako bi obnovljeni prostor bio konstantno u funkciji.

Što i kad je prva od njih?

U planu je krajem rujna 2021. godine početi s održavanjem „Zdravstvenih radionica“, tečajem „Zdrave prehrane“, edukacijama „Nenasilna  komunikacija“ koje bi se nastavile  održavati i u listopadu.

Po prvi put od predviđenih  pet radionica održati će se  radionice „Škola nepušenja“. Točno vrijeme održavanja radionica biti će najavljene na našem portalu Pakrački list.

lenta hajduk