IMG 9926

Posljednji dani kolovoza su donijeli promjene unutar prostora Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana jer su djelatnici poduzeća Tiflotehna d.o.o. iz Zagreba započeli s radovima na prilagodbi prijamnog prostora bolnice potrebama slijepih i visokoslabovidnih pacijenata. Tijekom ponedjeljka, 30. kolovoza, djelatnici Tiflotehne su postavljali staze vodilje u ukupnoj dužini od 43 metra pravolinijskih i 20 metara točkaste taktilne staze. Uz postavljenje staza vodilja, isporučili su dio  potrebne opreme – bolničke pisane materijale i upute za pacijente na Braillovom pismu, materijale snimljene u zvučnom obliku te zvučne reproduktore i elektronska povećala. 

Nakon dovršetka postavljanja unutarnjih staza vodilja, staze vodilje izrađene od visokokvalitetnog inox materijala koji omogućava dugotrajnost korištenja, bit će postavljene i u vanjskom dijelu bolničkog kruga, te će na ulazu u bolnicu biti postavljena taktilna karta bolnice. Ukupna vrijednost radova i opreme iznosi 155.642,56 kuna.

IMG 9929

Dovršetkom ovih radova pakračka će bolnica biti prva bolnica u ovom dijelu Hrvatske u potpunosti prilagođena slijepim i slabovidnim pacijentima. 

Osim fizičke prilagodbe bolnice, Udruga slijepih Pakrac – Lipik će u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih organizirati jednodnevnu edukaciju osoba koje rade u sustavu zdravstva i njege, odnosno socijalne skrbi, o pristupu i komunikaciji sa slijepim osobama. 

Sve aktivnosti se provode u okviru projekta „Nismo sami“ odobrenog u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I„ financiranog bespovratnim sredstvima Europske Unije i Europskog socijalnog fonda, a  zajednički ga provode Grad Pakrac i partneri: Udruga slijepih Pakrac-Lipik, Hrvatski crveni križ, Centar za socijalnu skrb Pakrac te Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana.

Cilj projekta je inicijativama na lokalnom i regionalnom nivou unaprijediti socijalnu uključenost osoba s invaliditetom pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga čime se povećava kvaliteta života i prolongira ili čak otklanja institucionalizacija te osnažiti i educirati stručnjake koji dolaze u kontakt sa osobama s invaliditetom.

IMG 9927

OP ULJP ESF logo lenta i napis

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.